BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.436,14
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Referandum mu erken seçim mi? Selvi tarih verdi

Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında referandum ve erken seçim tartışmalarıyla ilgili kulisleri aktardı.

Abone ol

MHP lideri Bahçeli'nin tavrına göre nisan-mayıs aylarında referandum ya da erken seçim sandığı halkın önüne konulacak.

Bu çarpıcı kulisi köşesinde aktaran ise hükümete yakın kalemlerden Abdüldaki Selvi oldu.

Hürriyet'teki "Referandum olmazsa erken seçim kartı" başlıklı yazısında Selvi, kulislerden edindiği ayrıntıları böyle paylaştı:

BAŞKANLIK SİSTEMİ AK PARTİ İÇİN BEKA SORUNUNA DÖNÜŞTÜ

"Başbakan, “Asıl başkanlık sistemi gelmezse Türkiye’nin bölünme riski var” sözünü yeni söyledi ama eylül ayında yaptığı değerlendirmede, siyasi istikrar ve başkanlık sistemi üzerinde önemle durmuştu. 

Başbakan’ın o günkü değerlendirmesini biraz daha açmak istiyorum.

“Anayasayı değiştirmek için bizim sayımız yetmiyor. Ekonomiye öncelik verip, nisan-mayıs ayında erken seçime gidebiliriz.”

BAHÇELİ'NİN BAŞKANLIK ÇIKIŞININ NEDENİ ERKEN SEÇİMİ ÖNLEMEK İÇİN Mİ?

Ankara kulislerinde, “Meral Akşener olayı nedeniyle MHP seçime hazır değildi. Bir erken seçimde MHP barajın altına düşerse Bahçeli koltuğunu koruyamazdı. Bahçeli, iktidarın erken seçim hazırlığı yaptığını gördüğü için başkanlık çıkışı yaparak bunu önledi” diye konuşuluyor.

Ben Bahçeli’nin, Türkiye’nin beka sorununu gördüğü için bu hamleyi yaptığına inanıyorum. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “ByLock kullananları temizlemek için erken seçime gidecekler” değerlendirmesi bu kulise dayanıyor. Ama mevcut durumu değil, geçmiş süreci anlatıyor. Referandum imkânı ortaya çıkınca, erken seçim ihtimali geride kaldı. Nisan-mayıs ayında referandum olursa, erken seçime gerek kalmayacak. Ancak Bahçeli, Meclis’te bir manevra yapar, 330 bulunamazsa, o zaman erken seçim gündeme gelir. Hatırlarsanız Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında 367 kararı çıkıp, 27 Nisan e-muhtırası verildiğinde sistem kilitlenince, AK Parti’nin ilk işi seçim kararı alıp, millete gitmek olmuştu.

NİSAN-MAYIS AYINDA SANDIK KONULACAK?

Başkanlık sistemi AK Parti için şimdiye kadar bir tercih nedeniydi. Ancak bir beka sorununa dönüştü.

Şimdi öncelik MHP ile referanduma giderek güçlü başkanlık sistemine geçmek. Yok o olmazsa erken seçim kaçınılmaz olarak gündeme gelecek. Üç vakte kadar değil ama nisan-mayıs ayıyla birlikte ufukta bir sandık görünüyor. Hangi sandık olacağını Bahçeli’nin tavrı belirleyecek.