BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

Referandum 40 güne inecek

Sezer'in paketi referanduma götürmesi ihtimaline karşı AK Parti gerekli hazırlığını yaptı.

Abone ol

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, referandum süresini 120 günden 40 güne indirmeyi öngören Referandum Yasasında değişiklik öngören teklifini, TBMM Başkanlığına bugün sunabileceklerini bildirdi.

TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kapusuz, Referandum Yasasında değişiklik öngören teklif üzerindeki hazırlıkların tamamladığını söyledi. Kapusuz, 1987'de uygulanan Referandum Yasasını aynen getireceklerini, teklifi bugün TBMM Başkanlığına sunabileceklerini vurguladı. Teklifin, referandum süresini 120 günden 40 güne, gümrüklerde oy kullanma süresini de 10 güne indirilmeyi öngördüğünü belirten Kapusuz, teklife göre, süreleri ayarlama konusunda Yüksek Seçim Kuruluna yetki verildiğini vurguladı. Kapusuz, yasanın yayımlandığı tarihte yürürlüğe gireceğini kaydetti.

''ÇOK BÜYÜK MALİYET OLUR''

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Referandum Yasasında değişiklik öngören düzenlemeyi veto edeceğine inanmadığını dile getiren Kapusuz, ''Çünkü çok yüksek bir maliyeti var. 40 milyon seçmeni daha sonra nasıl sandığa getireceksiniz. Çok büyük maliyet olur. Bu nedenle Sayın Sezer'in veto edeceğini düşünmüyorum'' diye konuştu.

Kapusuz, bazı partilerin ''22 Temmuzda seçim olmaz'' diye karşı çıktığına işaret ederek, ''Karşı çıkanlar Ağustos veya Ekimde nasıl referandum yapmayı düşünüyor'' dedi. Meclisin 15 Hazirana kadar çalışabileceği yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine Kapusuz, milletvekillerini Anayasa değişikliğinden sonra bir süre dinlendirip, 15 Haziranda tekrar çağırabileceklerini, ancak, bunun henüz kesinleşmediğini belirtti.