BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.408,75
HABER /  GÜNCEL

Tarihi kentler buluşması

Tarihi Kentler Birliği'nin Uluslararası Kadıköy Buluşması 24-26 Mayıs tarihlerinde Kadıköy'de yapıldı.

Abone ol

Türkiye'den 214 kentin üye olduğu Tarihi Kentler Birliği'nin Uluslararası Kadıköy Buluşması 24-26 Mayıs tarihlerinde Kadıköy'de yapıldı. Aralarında Valiler, Belediye Başkanları ve Kaymakamların olduğu konuklar, Kadıköy Belediyesi'nin ev sahipliğinde bir araya gelerek yönetici oldukları kentlerdeki tarihi binaları koruma ve yaşatma konusunda tecrübelerini paylaştılar..

Küba'nın ünlü kent tarihçisi Eusebio Leal Spengler'in de katılarak Havana'daki kentsel koruma çalışmalarını anlattığı buluşmada Tarihi Kentler Birliği'nin Koruma Ödülünü kazanan belediyelere de ödülleri verildi. Kadıköy Belediyesi'nin ev sahipliğinde Tarihi Kentler Birliği ve Çekül Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği Uluslararası Kadıköy Buluşması'nın halka ve basına açık oturum 26 Mayıs cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Toplantının açılış bölümüne Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan vekili Ahmet Selamet, Prof. Dr. Zekai Görgülü katıldı. Programın sunumlar bölümünde ise "Geleceğe Miras Kent Çarşıları" konusunda Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey birer sunum yaptı.

Başkan Öztürk, Kadıköy Tarihi Çarşı'yı yenileme ve koruma projesi kapsamında başta Çarşı esnafı ve sakinleri olmak üzere bir çok kişi ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla toplantılar yapıldığını, görüş alış-verişinde bulunulduğunu ve projeye son aşamanın ortak görüş çerçevesinde verildiğini belirtti. Tarihi Çarşı ile birlikte Haydarpaşa-Yeldeğirmeni'nin de birlikte düşünüldüğünü kaydeden Öztürk, "Tarihi zenginliğimizi birbirleriyle bütünlük içinde gelecek miraslara aktarmak istiyoruz. Bu nedenle Haydarpaşa-Yeldeğirmeni ve Tarihi Çarşı'yı bir üçgen kabul ediyor, birlikte planlıyoruz."

dedi. Geliştirdiği ve uygulamaya geçirdiği yerel koruma modeliyle, Küba-Havana kentinin gelmiş geçmiş en başarılı mimarı kabul edilen ünlü Kent Tarihçisi Eusebio Leal Spengler de katılımcılara "Havana" başlıklı bir sunum yaptı. Tarihi Kentler Birliği Kadıköy Buluşması, 2006 Yılı Koruma Ödülleri'nin dağıtımı ile son buldu.

Kadıköy Belediyesi Tarihi Süreyya Binası'nı Opera olarak yeniden restore etme projesiyle "Başarı Ödülü" aldı. Başkan Öztürk'e ödülünü Kübalı Kent Tarihçisi Eusebio Leal Spengler verdi. Başkan Öztürk, 18 yıllık belediye hayatında bir çok işler yaptığını ama kendisini en çok Süreyya Operası Projesinin heyecanlandırdığını söyledi.