BIST 10.000
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.439,79
HABER /  GÜNCEL

Rasim Ozan başkanlık sistemini yazdı

Sabah gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, ABD Başkanlık sistenine yönelik eleştirilere tepki gösterdi.

Abone ol

Sabah gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, bugünkü köşesinde başkanlık sistemini yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok istediği başkanlık modeline muhalefet diktatörlük gerekçesiyle karşı çıkıyor. Kamoyunun kafası fena halde karışık. Sahiden de başkanlık sistemi otoriterliği güçlendirir mi? 

Başkanlık sistemi tartışmalarına katılan Rasim Ozan Kütahyalı, muhalefet partilerinin endişelerine köşesinde böyle yanıt verdi:

LATİN AMERİKA ÖRNEKLERİ ÇARPITMA

"Halbuki, 1788'de hayata geçtiğinden bu yana, Amerikan Başkanlık Sistemi, ne o hükümdarlara tekabül eden Başkanın, parlamentoyu feshedip diktatörleşmesine; ne de parlamentonun ayaklanıp Başkanı devirmesine sahne olmuştur. Özetle parlamenter sistemin tarihi, zorbalık ve savaşla doludur. Amerikan Başkanlık Sisteminin tarihi ise, huzur ve barışla doludur.
***

Başkanlık sistemini kötülemek için öne sürülen Latin Amerika örnekleri, çarpıtmadan başka bir şey değildir. Birincisi; hiçbirindeki sistem, Amerikan Başkanlık Sistemine özdeş değildir. İkincisi; bu bazı Latin Amerika rejimleri bile, Amerikan Başkanlık Sistemine benzedikleri ölçüde, benzer tarihi şartlara sahip olan, ama sözde parlamenter sisteme göre yönetilen çoğu az gelişmiş ülkeye nazaran da, bütün inkıtalara rağmen, nispeten daha demokratik olmuşlardır.
***

Şimdi tüm okurlarıma soruyorum: Bu tarihi gerçekler ortada dururken, hangi sistem, liberal demokrasinin doğal sistemi olma payesine layıktır? Başkanlık sistemi mi, parlamenter sistem mi?"