BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.404,56
HABER /  GÜNCEL

10 Şubat İngiltere basın özeti

Eski Libya Başbakanı Ali Zeydan Times gazetesine demecinde Batı'nın Libya'ya müdahale etmemesi halinde Irak ve Suriye'de geniş bir bölgeyi ele geçiren Irak Şam İslam Devleti örgütünün Akdeniz kıyılarına ulaşacağı uyarısında bulunuyor.

Abone ol

Eski Libya Başbakanı Ali Zeydan Times gazetesine demecinde Batı'nın Libya'ya müdahale etmemesi halinde Irak ve Suriye'de geniş bir bölgeyi ele geçiren Irak Şam İslam Devleti örgütünün Akdeniz kıyılarına ulaşacağı uyarısında bulunuyor.

Zeydan, ülkede etkin bir hükümetin olmaması ve Kaddafi rejiminin silah ve mühimmatının yağmalanmasının özellikle Libya'yı IŞİD tehdidine açık hale getirdiğini söylüyor.

Geçen yıl parlamentodan güvenoyu alamayan Zeydan Almanya'ya kaçmıştı.

Gazeteye göre geçen hafta Londra'da siyasetçilerle bir araya gelen Zeydan Batı'nın Libya'daki iktidar boşluğunun doldurulması için harekete geçmesi gerektiğini söyledi ve "IŞİD'in halifeliğini Libya'ya yayacağı" endişesini dile getirdi.

Zeydan, "Giderek büyüyorlar, her yerdeler. Umarım uluslararası toplum bunu ciddiye alır. Libya'da durum hala kontrol altında. Ama bir-iki ay daha bırakırsak Libya'yı kontrol etmek imkansızlaşacak. Ülkede büyük bir savaş olacak. Avrupa'da da savaş olacak" dedi.

Ekim ayında Derna'daki silahlı gruplar, IŞİD'e bağlılıklarını bildirmişti. Zeydan'a göre, IŞİD'in Libya kolu büyük şehirlerde varlığını giderek güçlendiriyor ve rakip İslamcı grupların militanlarını saflarına çekiyor.

Gazete Libya'da Kaddafi'nin dört yıl önce devrilmesinden bu yana kargaşa ortamının hakim olduğunu silahlı gruplarla bağlantılı iki hükümetin meşruiyet savaşı verdiklerini hatırlatıyor.

Atina ile Berlin arasında savaş tazminatı gerginliği

Times gazetesinde yer alan başka bir haberde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ın savaş tazminatını yeniden gündeme getirmesiyle Atina ile Almanya arasında yeni bir gerginliğin baş gösterdiğini aktarıyor.

Gazete "Atina, Nazilerin işlediği suçlar için Almanya'dan 160 milyar euro istiyor" başlıklı haberinde, Tsipras'ın Pazar günü parlamentoda yaptığı konuşmada Yunanistan'ın Almanya'dan tazminat isteme konusunda "halka, tarihe ve Nazizme karşı savaşan tüm Avrupa halklarına karşı ahlaki sorumluluğu" bulunduğunu söylediğini aktarıyor.

Habere göre, Tsipras konuşmasında rakam teleffuz etmedi. Ancak Nazilerin Yunan Merkez Bankası'nın Alman Merkez Bankası'na vermeye zorladığı ve bugüne kadar doğrudan geri ödenmeyen 476 milyon markın bugünkü karşılığı 11 milyar Euro. Yüzde 3 yıllık faizle bu rakam 70 milyar euroya ulaşıyor.

Geçen yıl oluşturulan bir komisyon, Nazilerin 1941-1944 yılları arasındaki işgal sırasında Yunanistan'a verdiği zararın miktarını 160 milyar euro olarak belirlemişti. Bu para da faiziyle 235 milyar euroya çıkıyor. Yunanistan'ın toplam borcu ise 326 milyar euro.

Gazete, tazminat konusunun Atina ile Berlin arasındaki gerginlik dönemlerinde gündeme geldiğine dikkat çekerek bu kez yeni hükümetin acilen paraya ihtiyacı olduğunu kaydediyor.

Times, geçen hafta Atina'yı ziyaret eden Yunan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in konuyu gündeme getirmediğine dikkat çekerek meselenin iç politika malzemesi olarak kullanıldığını öne sürüyor.

Daily Telegraph gazetesi ise Alman Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel'in Yunanistan'a tazminat ödeme ihtimallerinin "sıfır" olduğunu söylediğini aktarıyor.

Gazeye göre, Almanya hükümeti savaş tazminatlarının tartışmaya açık olmadığını, bu meselenin 1990'da iki Almanya'nın birleşmesine izin veren anlaşmayla kapandığını savunuyor.

Gizli hesap skandalı

Financial Time gazetesi Avrupa'nın en büyük, dünyanın da ikinci en büyük bankası HSBC'nin İsviçre'de birçok ülkeden binlerce kişinin vergiden kaçmasına yardım ettiği iddialarının bazı ülkelerde siyasi fırtınalara neden olduğunu belirtiyor.

2005-2007 yıllarına ait 100 bin kadar hesabın ayrıntıları dün basın kuruluşlarına sızdırılmıştı.

Guardian, yetkililerin usülsüzlükten haberdar edimesinden sekiz ay sonra bankanın o dönemki başkanının İngiltere'de bakan yardımcılığına getirildiğini aktarıyor.

Gazeteye göre İngiltere'de parlamentoda yeniden soruşturma başlatılacak. Fransa, Danimarka ve Belçika'nın vergi usülsüzlüğüne karşı harekete geçtiğini belirten Guardian, Belçikalı bir yargıcın bankanın İsviçre'deki yöneticileri hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarmayı düşündüğünü yazdı.