BIST 10.263
DOLAR 32,34
EURO 34,78
ALTIN 2.387,39
HABER /  GÜNCEL

Ramazan sofralarında yağmur bereketi

Vatandaş yaklaşan Ramazan ayında pek çok gıda ürününü geçen yılın altındaki fiyatlarla satın alacak.

Abone ol

Bu yıl Türkiye genelinde yaşanan bol yağışlı kış mevsimi nedeniyle gıda ürünlerinde de bolluk yaşanıyor. Temel kuru gıda ürünlerinde fiyatlar geçen yıla göre düşüşler var. Fiyatlarda Ramazan ayında herhangi bir artış beklenmezken bazı ürünlerde ise düşüşün devam etmesi tahmin ediliyor.

NOHUTTA İNDİRİM YOLDA

Pirinç, kırmızı mercimek, bulgur gibi sofralarda bolca tüketilen ürünlerin fiyatları düştü. Reis Gıda Başkanı Mehmet Reis, kuru gıda ürünlerinde genel itibariyle fiyat düşüşü olduğunu söyledi. Sadece nohut ve fasulye fiyatlarında artış yaşandığını kaydeden Mehmet Reis, bunun da mantar hastalığından kaynaklandığını, önümüzdeki haftalarda nohut fiyatlarının düşeceğini ifade etti.

HURMA FİYATI DEĞİŞTİ

İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı da ürün sıkıntısı olmadığını, bu nedenle çoğu gıda ürününün fiyatının ortalama yüzde 10 ucuzladığını belirtti. Hurma fiyatlarında geçen yıla göre bir değişiklik olmadığını bildiren Karlı, kilosu 3 liradan 20 liraya kadar hurma çeşidi bulunduğunu söyledi. Karlı, "Beyaz peynirin kilosu 4,5 lira ile 7,5 lira arasında değişiyor. Çayın kilosu ise 8 liradan satılıyor" dedi.

ŞEKERDE KISMİ ARTIŞ VAR

Uysan Gıda sahibi Fatih Uysan, şekerde bir miktar artış olduğunu, bunun iskonto uygulamasının kalkmasından kaynaklandığını ifade etti. Şeker fiyatında bundan sonra artış beklenmediğini kaydeden Uysan, geçen yıl kilosu 2 lira olan şekerin bu yıl 2.20'den satıldığını söyledi. Rami'deki fiyatlarla ilgili bilgi veren Uysan, şunu söyledi:

"Makarnanın kilosu 1.85 liradan, zeytininki 1 liralık artışla 7 liradan satışta. Ayçiçek yağının litresi ise 4.16 lira."

25 LİRAYA İFTAR MENÜSÜ

İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sait Karabağlı ise iftar menülerinin fiyatlarında geçen yıla göre bir değişiklik yaşanmayacağını ifade etti. Karabağlı, "25-30 liraya güzel bir iftar menüsü yemek mümkün. Bunun tavan fiyatı yok, müşterinin isteğine, yemek yediği semte ve mekana göre 150 liraya kadar çıkabilir" dedi.

YEMEKLER ÇÖPE GİDİYOR

İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sait Karabağlı, Ramazan ayında israfın arttığını söyledi. Gün boyu aç kalan insanların iftarda doyumsuz olduğunu belirten Karabağlı, şunları söyledi:

"5-10 yıl öncesine göre insanımız bilinçlendi ama yine de restoranlarda verilen siparişlerin önemli bir kısmı çöpe gidiyor."

İsraf konusunda restoranların da önlem alması gerektiğini söyleyen Karabağlı, çeşidin bol, porsiyonların küçük tutulmasını istedi.

FIRSATÇILARA DİKKAT

Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Bozdağ, geçtiğimiz Ramazan ayında 957 ilçede günde ortalama 3 milyon insanın iftar çadırlarında orucunu açtığını söyledi. 29 günde 83 milyondan fazla kişiye yemek veren çadırların harcamalarının 624,4 milyon lira olduğunu kaydeden Bozdağ, çadırlardaki uygun bir menünün yaklaşık 8.5 liraya mal olduğunu belirtti. Bozdağ şöyle konuştu:

SAĞLIKLIK KUMANYA

"1,5 milyar liralık kumanya pazarı var. Toplamda 2 milyar liralık pazar fırsatçıların iştahını açıyor. 11 ay boyunca yemek işiyle uğraşmayan insanlar bile bu pazardan pay almaya çalışıyor. Bu konuda yerel yönetimler dikkatli olmalı. 18 paket üründen oluşan sağlıklı bir kumanya da 70 ila 135 lira değerindedir. 30-35 liralık paketlerden mutlaka sağlıksız ürünler çıkacaktır."

FİTRE 8.5 TL

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, fitre miktarını belirledi. Yapılan açıklamada fiyatın belirlenmesinde ülke ekonomisinin de göz önünde bulundurulduğu belirtildi. Buna göre Ramazan ayında sağlık ve diğer nedenlerden dolayı oruç tutamayacak kişilerin günlük olarak en az 8,5 lira fitre vermeleri gerekiyor. Geçen yıl fitre miktarı 7,5 liraydı.