BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.435,05
HABER /  POLİTİKA

Rakipleri mesai arkadaşları

Baykal'ın haftaya yapılacak CHP Kurultay'ında iki rakibi olacak. İkisi de Baykal'ın yakın kurmayıydı...

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL


ANKARA/ CHP, gelecek hafta kurultaya gidiyor. Genel Başkanlık yarışı kızıştı. Deniz Baykal’ın karşısında iki rakibi var. Samsun Milletvekili Haluk Koç ve Tekstilci işadamı Umut Oran.

Baykal bu kurultaydan da genel başkan çıkacak kadar delege üzerinde etkili. Rakipleri ise Baykal’ın bir dönemler yakın kurmayıydı. Yani Baykal eski kurmayları ile ya da başka bir deyişle kendisinin siyasi öğretmenliğini yaptığı mesai arkadaşlarıyla kapışacak, kurultayda.

KOÇ'U ÖYMEN GETİRDİ BAYKAL BIRAKMADI

Doktor kökenli olan Haluk Koç, aslında Altan Öymen tarafından tarafından keşfedilen, elinden tuttulan ve siyasete kazandırılan bir isim. Ama Baykal, Öymen'in bu keşfini beğendi ve 22 Temmuz seçimleri sonrasına kadar da yanından ayırmadı. Baykal, Koç’u grup başkanvekilliğine kadar taşımıştı. Koç’a destek veren Ali Topuz da Baykal’ın en eski ve yakın kurmayıydı.

KOÇ: ÖYMENİN HAKKINI YEMEYELİM

Haluk Koç, Baykal’ın yakın kurmayı olduğunu ancak kendisini keşfedenin Baykal değil, Atlan Öymen olduğunu belirterek, “Beni siyasete davet eden Sayın Altan Öymen’dir. Hakkını yememek gerek. İlk parti Meclisi’ne girişim de yine Altan Öymen dönemindedir. CHP Baraj altı olduğu dönemde. 1999’dan sonra Sayın Öymen ile çalıştım ve 2000 Eylül’de olağanüstü kurultayda Sayın Öymen’in listesinde PM’ye seçildim" dedi. Koç, şunları söyledi:

"Tabiidir ki, daha sonra Sayın Baykal ile MYK’da çalıştım. Grup Başkanvekilliği seçimleri bizim partide seçimle olur, biliyorsunuz. 2002 Grup Başkanvekilliğine seçimlerinde beni Sayın Baykal önerdi. Diğer seçimlerde, 2003 2004, 2005 ve 2006’da, yani; seçimlerinde çoklu aday arasından her seferinde en yüksek oyu alarak seçildim.” 

ORAN'I PM'YE ALACAKTI

Umut Oran ise doğrudan Baykal’ın keşiflerinden. Baykal, Oran’ı bu kurultayda Parti Meclisi’ne almayı düşünüyordu. Ancak Umut Oran’ı, Baykal’a son dönemde muhalefet bayrağı açan ve en eski dostu ve kurmayı olan Eşref Erdem aday olmaya ikna etti. Koç ve Oran aday olmak için yeterli delege imzası bulurlarsa Baykal, kurmaylarına karşı yarışacak. Ama sonu belli bir yarış...

Çünkü, Baykal delege üzerinde ‘İsmet Paşa’ya bile kısmet olmayan bir hakimiyet’ kurmuş durumda.