BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.396,17
HABER /  SAĞLIK

Rahim naklinde umutlar artıyor

Dünyanın kadavradan rahim nakli yapılan ilk hastası Derya Sert'in sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi

Abone ol

Rahim naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan, rahim naklinin yapıldığı Derya Sert'in sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Naklin üzerinden 38 gün geçtiğini hatırlatan Özkan, Sert'i 15-20 gün sonra taburcu etmeye hazırlandıklarını belirtti. Hastanın bundan sonra sadece kontroller için hastaneye geleceğine anlatan Doç. Dr. Özkan, ''Nakilde sorun yok, şuan herşey beklediğimiz gibi, sorunsuz gidiyor. Biyolojik olarak normal bir insanda olması gereken şeyler oluyor. Normal rahim gibi adapte olduğunu görüyoruz'' dedi.

Ömer Özkan, buna rağmen, rahmin tamamen normal şekilde çalışmaya başladığını söylemek için 6 ay geçmesi gerektiğine işaret etti.

''HER GÜN YÜZLERCE KİŞİ BAŞVURUYOR''

Günde yüzlerce hastanın rahim nakli için aradığını ya da e-posta gönderdiğini kaydeden Özkan, ''Dünyanın her yerinden talep var, ama başvuruları kabul etmiyoruz. Derya Sert'in nakilden sonra 6'ncı ayı doldurmasını bekliyoruz. Gebelik oluşursa ondan sonra her insanda yaşanabilecek problemleri yaşayabiliriz. Ama olduktan sonra bayağı bir yol katetmiş olacağız'' diye konuştu.

Doğuştan rahim olmamasının 4-5 bin kişide bir görüldüğünü, ancak miyom ya da kanama nedeniyle rahmi alınanların da bulunduğunu belirten Özkan, ''sık görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen hastalığın evlendikten sonra farkedildiğini'' vurguladı.