BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 34,99
ALTIN 2.325,69
HABER /  GÜNCEL

PYD lideri Salih Müslim meydan okudu

Demokratik Birlik Partisi-PYD lideri Salih Müslim, İngiliz Financial Times gazetesine konuştu. Müslim, açıklamalarında dünyaya resmen meydan okudu.

Abone ol

Demokratik Birlik Partisi-PYD lideri Salih Müslim, Financial Times gazetesine açıklamasında, “İlk başta, IŞİD’e karşı savaşırken arkamızda hiçbir uluslararası güç yoktu ve ayakta kaldık. Şimdi daha güçlüyüz ve teslim olmayacağız” dedi.

PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin ilerleyişinin Türkiye’yi Suriye’ye doğrudan müdahaleye zorlayabileceği belirten gazeteye göre ülkede bir çok kişi YPG’nin Rusya’dan destek aldığına inanıyor.

Ancak Financial Times, Müslim’in Moskova’dan silah yardımı aldıklarını ve Rusya’yla birlikte hareket ettiklerini ne doğruladığını ne de yalanladığını aktarıyor.

KARGAŞADAN YPG FAYDALANIYOR

Haberden bazı bölümler şöyle:

“Bir yıl önce Suriye’deki kargaşadan IŞİD fayda sağlıyordu. Şimdi bu fırsattan yararlanma sırası YPG’ye gelmiş olabilir. YPG’nin ilerleyişi iç savaşın uluslararası boyutunda kargaşaya neden oldu. Ankara Kürt mevzilerini bombalıyor ve YPG’nin Azez’i ele geçirmesi halinde müdahalede bulunacağını söylüyor. Türkiye’nin, YPG desteği nedeniyle ABD’ye duyduğu öfke, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ocak’ta Ankara’yı ziyareti sırasında taşma noktasına geldi.”

İki hükümet yetkilisi, Türkiye’nin elinde Suriyeli Kürtlerle, PKK arasında silah alışverişi olduğuna dair kanıtlar olduğunu söylüyor. Yetkililerin bunu Biden’le paylaştıklarını söylemesine karşın ABD, YPG’ye karşı pozisyonunu değiştirmedi. Yetkililer, birkaç gün içinde Ankara’nın YPG’ye karşı tavrını sertleştirdiğini söylediler.

Uluslararası Kriz Grubu’ndan Nigar Göksel, ‘ABD’nin tavrını değiştirmemesi Ankara’da büyük düş kırıklığı yarattı’ diyor. Biden, Davutoğlu’na ABD’nin YPG’yi toprak ele geçirmesi için iknaya çalıştığını, Türkiye’nin itidalli davranması gerektiğini söyledi.

KÜRTLER DEVLETİ OLMAYAN EN BÜYÜK ETNİK GRUP

“Ne tür başağrısına yol açarlarasa açsınlar, birçok Kürt, YPG’nin adımlarını meşru olarak görüyor. Kürtler devleti olmayan en büyük etnik grup. Tarih onlara uluslararası destekçilerine güvenemeyeceklerini gösterdi. Bazı gözlemciler, Ruslarla flört eden Kürtlerin ellerini yükselttiklerini söylüyor. Ama Rusya ve Kürtler bağlarını belirgin bir şekilde sergilediler ve Suriye’de birçok kişi YPG’nin Halep’te Rus desteği aldığına inanıyor.”

ABD için IŞİD’e karşı en başarılı ortağını dizginlemek için yapacak çok fazla bir şey olmayabilir. Woodrow William Center’dan uzman Henri Barkey, ‘ABD bunu göze alamaz. Onlarla işbirliğini durduracağını söyleyemez. Bunu Rusya da Kürtler de biliyor’ diyor.