BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

PYD YPG haberleri nedir farkı ve açılımı ne?

PYD-YPG haberleri gündeme bomba gibi düştü. Türkiye'nin bombaladığı PYD/YPG nedir açılımları ne soruları merak ediliyor? Türkiye PYD'yi mi YPG'yi mi bombalıyor? PYD YPG farkı ne?

Abone ol

PYD YPG haberleri Türkiye'nin ana gündem maddesi oldu.

Türkiye hafta sonu Suriye'deki PYD/YPG mevzilerini vurdu. Peki PYD nedir YPG nedir? PYD-YPG farkı ne? 

İşte Suriye'de faaliyet gösteren PYD/YPG hakkında bilmeniz gerekenler...

PYD NEDİR AÇILIMI NE?

PYD'nin açılımı Demokratik Birlik Partisi'dir. PYD'nin Kürtçe adı ise Partiya Yekîtiya Demokrat'tır. 

2003 yılında Kürtler tarafından Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi bir örgütlenmedir. Günümüzde hala faaliyet göstermektedir. PYD lideri Salih Müslim'dir. 

PYD SURİYE ELİNDE BULUNAN BÖLGELER

PYD, Suriye İç Savaşı'nın patlak vermesinin ardından, Suriye'de Halep Eyaleti'ndeki Kobani, Afrin ve Cinderis kentleri; Haseke Eyaleti'nin Amude, Derik, Efrin beldeleri, El Darbasiye kenti ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşında bulunan Resulayn kenti, Tirbesipiye kasabası ve Rakka ilinden Tel Abyad şehrinde siyasi ve askeri kontrolü elinde tutmaktadır.

Demokratik Konfederalizm doktrini PYD'nin yönetimde olduğu bölgelerde uygulamaya konulmuştur ve halen bölgede etkisi görülmektedir.

pyd pkk farklı mı aynı mı pkk pyd ilişkisi

PYD PKK İLİŞKİSİ

PYD'nin, PKK ile bazı kaynaklara göre benzer görüşleri savundukları, bazı kaynaklara göre ise aralarında bir ortaklık olduğu öne sürülmektedir. PYD, hem Özgür Suriye Ordusu hem de Suriye Baas Partisi Hükümeti ile zaman zaman silahlı çatışmalara girmiştir. Ancak son zamanlarda PYD'nin Silahlı kanadı YPG ve Özgür Suriye Ordusu islamcı örgütlere karşı ittifak yapmıştır. PYD, 30 Kasım 2015 tarihinden bu yana Sosyalist Enternasyonal'in danışma üyesidir.

Salih Müslim Suriye İç Savaşı boyunca birçok kez Türkiye'ye ziyerette bulunup hükûmet yetkilileri ile görüşmeler yapmıştır.

ypg nedir açılımı ypg kadın kolu ypj

YPG NEDİR AÇILIMI NE?

YPG açılımı Kürtçe Yekîneyên Parastina Gel'dir. Türkçesi ise Halk Koruma Birlikleri'dir. YPG, Suriye'de kurulan ve faaliyet gösteren, Kürt Yüksek Komitesi'ne bağlı silahlı örgüt. Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgeleri kontrol etmektedir.

YPG PYD'NİN SİLAHLI ASKERİ KOLUDUR

YPG, PYD'nin askeri koludur yaklaşık 65,000 kişiden oluşan Halk Koruma Birlikleri'dir. YPJ, YPG'nin kadın koludur.

YPG, Suriye İç Savaşı'nda Irak ve Şam İslam Devleti gibi radikal İslamcı örgütlere karşı Özgür Suriye Ordusu, Birleşik Özgürlük Güçleri, MLKP ve TİKKO ile ittifak oluşturmuştur.

YPG/PYD SAVAŞ SUÇU İDDİALARI

5 Haziran 2015'te BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu "Çocuklar ve Silahlı çatışmalar" adlı raporun Suriye İç Savaşı kısmında, 15 yaşından küçük kız ve erkek çocukların YPG/YPJ tarafından silah altına alındığının tespit edildiği ve çocukların savaş bölgelerinde kullanıldığı açıklandı. Raporda, 13 yaşındaki bir kız çocuğunun örgüt tarafından askeri eğitim amacıyla Resulayn şehrine götürüldüğü ve ailesinin kızlarını görme isteğinin reddedildiğine dair ifadelere yer verildi.

YPG ÇOCUK ASKERLER

15 Temmuz 2015'te İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamada; YPG'nin çocuk askerlerin örgütten çıkarılması konusunda Geneva Call adlı sivil toplum kuruluşu ile imzaladığı taahhüt sözleşmesini uygulamadığını, 18 yaş altı reşit olmayan çocukların YPG ve örgütün kadın kolu YPJ içerisinde çatışmalara dahil edildiğinin tespit edildiğini ve YPG'nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladı. Ekim 2015'te YPG'den yapılan yazılı açıklamada, 18 yaşından küçük oldukları gerekçesiyle üyelik şartlarını karşılamayan 21 YPG üyesinin görevinin sona erdirildiği ve ailelerine teslim edildiği açıklandı.

13 Ekim 2015'te Uluslararası Af Örgütü, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile askeri kanadı YPG’nin Suriye'nin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiğini, bölge sakinlerini zorla yerlerinden ederek insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediğini bildiren bir rapor yayımladı. YPG raporu yalanladı ve ihlallerin istisna düzeyinde olduğunu belirterek, savaş suçu işlendiğine dair iddiaların gerçekle ilgisinin bulunmadığını iddia etti.

PYD lideri Salih Müslim kimdir

PYD LİDERİ SALİH MÜSLİM KİMDİR?

Salih Müslim Muhammed, 1951 Kobani Halep doğumlu. Kürt kökenli Suriyeli politikacı, eski mühendis ve Demokratik Birlik Partisi-PYD lideri.

Salih Müslim, 1951 yılında, Suriye'nin Halep ilinde, Kobani kasabasında dünyaya gelmiştir. Müslim, 1970'li yıllarda İstanbul'a gitmiş ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin kimya mühendisliği bölümünü bitirmiştir.

1998 yılında katıldığı Kürdistan Demokrat Partisi'nin Suriye kolu olan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'nden 2003 yılında ayrılarak halen liderliği yürüttüğü Demokratik Birlik Partisi'ne katıldı.

9 Ekim 2013'te, Salih Müslim'in oğlu Şervan Müslim, Tel Abyad'da silahlı bir çatışmada yaşamını yitirmiştir