BIST 10.183
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.388,57
HABER /  DÜNYA

Putinin radikal Obama önlemi!

Obama'nın zaferinin ardından Rusya'nın iç ve dış politikası değişikliğe uğradı. Bakın Putin Obama'ya karşı nasıl bir önlem düşünüyor?

Abone ol

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in gelecek yıl devlet başkanlığı görevine dönmesi bekleniyor.

ABD'de gerçekleşen başkanlık seçimlerinde demokrat aday Barack Obama'nın büyük bir zafer kazanmasının ardından, Rusya'nın iç ve dış politikasında da önemli değişim sinyalleri gelmeye başladı.

Amerikan seçimlerinin sonuçlanacağı güne ertelenen Federal Konsey konuşmasında beklenmedik açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, değişimin sinyallerini verdi.

PUTİN'İN KREMLİN'E DÖNME ÇALIŞMASI

Medvedev, başkanlık süresinin dört yıldan altı yıla çıkarılmasını, parlamento seçimlerinin de beş yılda bir yapılmasını önerdi. Anayasal değişikliğin yapılarak başkanlık süresinin altı yıla çıkarılması bekleniyor. Medvedev'in Kremlin'de altı yıl kalmak istediği tartışmalarını başlatan gelişmenin ardından, Vedomosti gazetesi Putin'in Kremlin'e erken döneceği bilgisinin yer aldığı bir haber yayınladı.

Vedomosti Kremlin'den isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynaktan edindiği bilgiyi okurları ile paylaştı. Gazete, Medvedev'in önerdiği başkanlık süresinin altı yıla çıkarma teklifinin aslında Putin'in Kremlin'e yeniden taşınması projesinin ilk adımı olduğunu ifade etti.

2009'DA SEÇİME YENİDEN GİDİLECEK

Gazete Medvedev'in kısa sürede Putin'in Kremlin'de uzunca bir süre oturmasını sağlayacak anayasal düzenlemeleri yapacağını, yine popüler olmayan bir kısım sosyal reformları da gerçekleştirdikten sonra koltuğunu Putin'e devredeceğini iddia etti. Yapılacak anayasal değişikliklerin ardından 2009'da yeniden başkanlık seçimlerine gidilecek. Buna göre Putin altı yıllık iki dönem, 2021'e kadar Kremlin'de oturabilecek.

KAMPANYAYA BAŞLADI BİLE

Başbakanlık basın sözcüsü Dmitri Peskov, Vedomosti'ye yaptığı açıklamada, Putin'in 2009'da başkanlık koltuğuna dönmemesi için bir engelin olmadığını söyledi. Kremlin'den bir başka kaynak da Putin'in başkanlık seçimleri ile ilgili kampanya çalışmalarına başladığını ifade etti. Yeni kişisel web sayfasını oluşturan Putin, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın Kasım ayında yapılacak kongresinde önemli açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Siyasi uzmanlar ve iş çevreleri Medvedev'in başkan seçilmesinin ardından böyle bir değişimin olacağı ile ilgili değerlendirmelerde bulunuyordu. Birleşik Rusya partisinden bir yetkili de yaptığı değerlendirmede parlamento sğresinin beş yıla çıkarılmasının başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçişin önemli bir işareti olduğunu ifade etti. Gazete tüm değişikliklerin gelecek yıl içinde tamamlanacağını bilgisini verdi.