BIST 10.186
DOLAR 32,36
EURO 34,62
ALTIN 2.384,73
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Mustafaya dumanlı suçlama!

Suç duyurusunda bulunan Kadir İnanır'dan dayak yine çevreci profesör. Nedeni ise bakın ne?

Abone ol

"Burada sigara içilmez dediği için" Kadir İnanır'dan dayak yemesiyle ünlü Sigarayla Savaşanlar Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural Can Dündar'ın Mustafa belgeseli hakkında suç duyurusunda bulunacak. Nedeni ise “Sigara ve içki tüketilen sahneler"...

Prof. Dr. Orhan Kural'a göre filmde dolaylı olarak sigara reklamı yapılıyor ve gençler sigara içmeye teşvik ediliyor.

Filmde, “Atatürk'ün içki ve sigaraya zaafı olan, yalnız ve mutsuz biri olarak gösterildiğini, sigaranın yalnızlığın tek çaresi olarak lanse edildiğini” savunan Prof. Dr. Kural, Atatürk'ün sigara içtiğinin bilindiğini, ancak filmde sigara ağırlıklı sahnelerin ön plana çıkarılmasının anlamlı olduğunu söyledi. Prof. Dr.
Kural, şöyle konuştu:

Filmde Türk milleti için bir idol olan Atatürk gençlere farklı tanıtılmak istenmiş, sigara yalnızlığın, çaresizliğin tek çaresi olarak gösterilmiş. Bu film hem Atatürk'ün imajını zedeler niteliktedir hem de yasaya aykırıdır. Zira 19 Mayısta yürürlüğe giren Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun'un 3. maddesinin 6. şıkkına göre, televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamaz ve görüntülerine yer verilemez. Bu filmin gençliğe vereceği zarar çoktur. 'Atatürk günde 3.5 paket sigara içerdi' gibi ifadelerle Atatürk gençlere farklı tanıtılmak istenmiştir. Bu durum bizi çok üzdü ve kafamızda 'sigara reklamı mı yapılıyor' şeklinde soru işaretleri bıraktı.”

Kural Can Dündar hakkında 10 Kasım'da İstanbul Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.