BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Putin'den Ukrayna'da seçime destek

Rusya Devlet Başkanı ilk kez cumhurbaşkanlığı seçiminin "doğru yönde atılmış bir adım" olduğunu söyledi ve ülkedeki ayrılıkçılara "referandumu erteleme" çağrısı yaptı. Rus liderin "Sınırdaki askerleri çektik" açıklamasını ise ABD ve NATO doğrulamıyor.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İnterfax haber ajansına göre bugün Ukrayna'da 25 Mayıs'ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçiminin "doğru yönde bir adım" olduğunu söyledi ve ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara özerklik referandumunu erteleme çağrısında bulundu.

Putin aynı zamanda Ukrayna sınırındaki askerleri Avrupa Birliği, NATO ve ABD ile gerilimi artırdığı için çektiklerini de açıklamıştı.

Ancak Rus liderin bu açıklamasını ABD ve NATO doğrulamıyor.

ABD yetkilileri askerlerin çekildiğine dair herhangi bir işaret alamadıklarını açıklamıştı. NATO da çekilmeyi doğrulamadı.

Polonya'nın başkenti Varşova'da bu ülkenin dışişleri ve savunma bakanları ile bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Rus askerlerinin Ukrayna'dan çekildiklerine dair herhangi bir bilginin kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Rasmussen, Rusya'ya Ukrayna'da ayrılıkçıları desteklemekten vazgeçme çağrısı da yaptı.

Rasmussen, "Rusya, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeli, ayrılıkçıları desteklemeyi durdurmalı ve askerlerini Ukrayna sınırından çekmelidir. Bunlar yapılırsa, (Ukrayna'daki) soruna siyasi çözümler bulunabilir" dedi.

NATO Genel Sekreteri ayrıca ittifakın, Orta ve Doğu Avrupa'daki müttefiklerinin güvenliğini sağlamak için gereken tüm önlemleri almaktan çekinmeyeceğini belirtti.

Rasmussen alınacak önlemlerin daha fazla tatbikat yapılmasını, savunma planlarının gözden geçirilmesini ve askeri birliklerin yeniden konuşlandırılmalarını da içerebileceğini vurguladı.

Nato, geçtiğimiz haftalarda Ukrayna sınırında 40 bin Rus askeri olduğunu duyurmuştu.

Putin bugün yaptığı açıklamada "Ukrayna sınırındaki birliklerimizin endişeye neden olduğu bize sık sık söyleniyordu. Askerleri çektik. Bugün askerler artık Ukrayna sınırında değil, düzenli vazifelerini yerine getirdikleri eğitim alanlarındalar" demişti.

Referandumu erteleme çağrısı

İsviçre Cumhurbaşkanı ve AGİT Başkanı Didier Burkhalter'le düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Putin, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara da seslenip, bölgenin özerkliği veya Kiev'den bağımsızlığı için 11 Mayıs'ta yapılması planlanan referandumun ertelenmesi çağrısında bulundu.

Rus lider, "Güneydoğudaki temsilcilerden, 11 Mayıs'ta yapılması planlanan referandumu, diyalog şartlarının sağlanması için ertelemelerini talep ediyoruz" dedi.

Associated Press haber ajansına konuşan Donetsk Halk Cumhuriyeti başkanı Roman Lyagin ise, Putin'in uyarılarına rağmen 11 Mayıs'taki özerklik referandumuyla ilgili planlarda herhangi bir değişiklik yapılmayacağını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Rusya yanlıları ise Putin'in açıklamalarına saygı duyduklarını ve dikkate alacaklarını ifade etti.