BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Boko Haram: Geçmiştekinden daha da saldırgan

Nijierya'ya şeriat düzeni getirme amacıyla kurulmuş olan Boko Haram, son haftalarda yaptığı saldırılarla dikkatleri yeniden üzerine çekti. 2009'dan bu yana şiddet eylemleri düzenleyen örgütün son saldırıları, şiddetin dozunun daha da arttığını gösteriyor.

Abone ol

Nijerya'daki İslamcı Boko Haram örgütü, son haftalarda yaptığı saldırılarla dikkatleri yeniden üzerine çekti.

Nijerya yönetiminin başa çıkamadığı örgütü, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama da "Bölgedeki en kötü terör örgütlerinden birisi" olarak tanımlıyor.

Boko Haram yerel dilde "Batı eğitimi haramdır" anlamına geliyor. 2002'de kurulan örgütün amacı nüfusunun yarısı Müslüman olan ülkede şeriat kurallarına dayalı bir yönetim kurmak.

Saldırı alanı genişledi

Örgüt Nijerya'da şiddet eylemlerine 2009'da başladı.

Boko Haram ilk zamanlarda daha çok "vur-kaç" taktiğiyle saldırılar düzenliyor, kurbanlarını motosikletlerden ateş açarak öldürüyordu. Hedeflerinde ise daha çok Boko Haram'ın şiddet dolu İslam yorumunu eleştiren Müslüman din adamları vardı.

Ancak örgüt güçlendikçe, saldırı alanını da genişletti. Kiliseler, askeri karargah ve karakollar örgütün en çok saldırdığı hedefler haline geldi.

Hatta Nijerya'nın başkenti Abuja'daki Birleşmiş Milletler binası ve Federal Polis Merkezi gibi yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı hedeflere bile saldırmayı başardılar.

Örgütün en etkin olduğu yer ise ülkenin kuzeyi. Buradaki karakol ve askeri birlikler, Boko Haram'ın en sık saldırdığı yerler. Buralardan ele geçirdikleri silah ve üniformalar, grup üyelerinin kendilerini gizlemelerine, toplum içine daha rahat karışıp saldırı düzenleyebilmelerine de olanak veriyor.

Boko Haram'ın hedefinde sadece silah ve üniforma yok. Zaman zaman, mesai saatleri içinde bile, ülkenin kuzeyindeki bankalara da saldırı düzenledikleri oldu. Örgütün şu ana kadar bankalardan milyonlarca Nijerya Nairası çaldığı tahmin ediliyor.

Dağıtma girişimleri başarısız oldu

Ülkede örgütü dağıtmak için bazı girişimler olduysa da başarılı olunamadı. Nijerya ordusu geçen yıl, Boko Haram'ın kalesi olarak bilinen Maiduguri'ye yerel halkın da yardımıyla bir operasyon düzenledi, ancak yapılan saldırı ters tepti. Boko Haram'ın yaptığı karşı atakta bir çok Müslüman ve Hristiyan sivil hayatını kaybetti.

BBC'nin Hausa servisi editörü, örgütün sadece 2014'ün ilk üç ayında bir çok köyü ve okulu yaktığını, bin 500'den fazla kişiyi öldürdüğünü söylüyor.

Boko Haram, okul saldırılarında da taktik değiştirdi. Önceki saldırılarında okulları basıp erkek öğrencileri öldürüyorlardı. Son saldırılarında ise kız öğrencileri kaçırmaya başladılar.

Öğrencileri hedef alan saldırıların en büyüğü ise geçen ay yaşandı. Boko Haram militanları, 14 Nisan'da ülkenin kuzeydoğusundaki Borno'daki bir yatılı okulu basarak, final sınavlarına hazırlanmakta olan 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırdı.

Nijerya hükümeti kız öğrencilerin nerede olduğunu hala bulamadı. Boko Haram lideri Ebubekir Şekau yayınladığı bir video ile kız öğrencileri 'köle olarak satma' tehdidinde bulundu. Öğrencileri kurtarmak için başlatılan girişimlere, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa da yardımcı oluyor.