BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,68
ALTIN 2.406,54
HABER /  GÜNCEL

Putin İstanbul'da Suriye'yi konuşacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ile Rusya ilişkilerini geren Suriye krizini görüşmek üzere bugün İstanbul'a gidiyor.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Suriye'deki krizi görüşmek için bugün İstanbul'a gidiyor.

Suriye'de yaşanan kriz, Esad yönetiminin müttefiki olan Rusya ile isyancıları destekleyen Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı.

Türkiye Ekim ayında, Suriye'ye gitmekte olan bir yolcu uçağını, Rus yapımı mühimmat taşıdığı iddiasıyla inişe zorlamıştı.

İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda yapılacak görüşmelerde Türkiye'nin NATO'dan istediği Patriot füzesavar sisteminin de gündeme geleceği belirtiliyor.

Putin'in dış politika yardımcılarından diplomat Yuri Uşakov, İstanbul'daki toplantıda her iki tarafın Suriye konusunda "ayrıntılı görüşmelerde" bulunacağını söyledi.

Rus Interfax haber ajansının haberine göre, Uşakov, görüşmelerin pozisyonlarda bir uzlaşma sağlanamasa bile, iki tarafın birbirini daha iyi anlamasına yol açmasını umduğunu söyledi.

Somut anlaşmazlıklar

BBC'nin İstanbul'daki muhabiri James Reynolds, Türkiye hükümetinin Rusya'nın kendisini Şam'dan uzaklaştırmaya çalıştığı yolunda bir algıya sahip olduğunu ancak ortada bunu destekleyecek güçlü bir delil olmadığını ifade etti.

Moskova ile Şam yönetimi arasında milyarlarca dolarlık silahlanma anlaşmaları var.

Muhabirimiz, Devlet Başkanı Putin ile Başbakan Erdoğan'ın Suriye konusunda aralarındaki somut anlaşmazlıkları aşmasının kolay olmadığını da belirtiyor.

İstanbul'daki görüşmelerde enerji ve ulaşım konularının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Türkiye NATO'dan istediği Patriot füzesavar sisteminin savunma amaçlı olduğunu söylemesine somut bir neden belirtmemişti.

Ancak, Guardian gazetesi bugün yayımladığı haberinde, füzesavar sisteminin Suriye'nin kimyasal füze kullanabileceği istihbaratı üzerine istendiğini yazdı.