BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.470,35
HABER /  DÜNYA

İsrail'den Filistin'e ikinci darbe

Filistin'in BM'de ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü kazanmasına İsrail yönetiminin öfkesi sürüyor.

Abone ol

Filistin'in BM adımına yeni yerleşim yeri inşaatı ile karşılık veren İsrail, şimdi de, Ramallah yönetimine transfer edilmesi gereken vergi gelirlerini alıkoyma kararı aldı.

FİLİSTİNLİLER ADINA TOPLANAN VERGİYİ ÖDEMEDİLER

İsrail Hükümeti, Filistinliler adına topladığı 100 milyon dolar tutarındaki vergiyi Filistin Yönetimi'ne aktarmayacağını açıkladı.

İsrail Hükümeti, bu karara gerekçe olarak Filistinlilerin bir elektrik şirketine 200 milyon dolar borcunu ödememesini gösterdi.

Ancak İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz, Filistinlilerin devlet olarak tanınma başvurularını ilerletmeleri halinde artık Filistinliler adına vergi ve harç toplamayacaklarını söyledi.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün işgalinden beri bu bölgelerde inşa edilen 100'den fazla yerleşimde 500 bin kadar Yahudi yaşıyor.

BAN Kİ MUN: KONUT İNŞASI BARIŞA ÖLÜMCÜL DARBE OLUR

Yahudi yerleşimi planlarıyla ilgili eleştirilere yanıt veren Netanyahu, "Kudüs'te ve İsrail'in stratejik çıkarlar haritasında bulunan her yerde konut inşasına devam edeceğiz" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarına üç bine yakın konut inşa etme planının barış umutlarına ölümcül bir darbe vurabileceği uyarısında bulundu.

Genel Sekreter, bu projenin hayata geçirilmesi halinde Doğu Kudüs'ün Batı Şeria'yla bağlantısının tamamen kesilebileceğini söyledi.

İsrail Hükümeti geçen hafta BM Genel Kurulu'nda Filistin Yönetimi'ne üye olmayan gözlemci devlet statüsü tanınmasından bir gün sonra Doğu Kudüs'e yakın, stratejik açıdan hassas bir bölgeye üç bin ilave konut inşa edilmesine onay vermişti.

Filistin'in BM'ye 'üye olmayan gözlemci devlet statüsü' kazanmak için yaptığı başvuru, geçtiğimiz perşembe günü BM Genel Kurulu'nda oylamaya sunulmuş, 138 ülke, 'evet', 9 ülke 'hayır' oyu kullanırken, 41 ülke de çekimser kalmıştı.