BIST 9.539
DOLAR 32,45
EURO 34,50
ALTIN 2.469,40
HABER /  POLİTİKA

Putin Erdoğan'ın yanında belaltı vurdu

St. Petersburg’da bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin şu dakikalarda ortak basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

St. Petersburg’da bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ortak basın toplantısına Greenpeace üyesi Gizem Akhan'ın durumu damga vurdu.

Erdoğan'a NTV'den bir gazeteci "Gizem Akhan’ı da Türkiye’ye götürme ihtimaliniz var mı?" sorusunu yöneltince Putin, "Sayın Başbakan eşiyle buraya geldi. Nasıl götürebilir, nasıl bir soru soruyorsunuz?" diyerek araya girdi ve Başbakan dahil salondakiler kahkahaya boğuldu.

Erdoğan-Putin basın toplantısında birbirinden ilginç anlar da yaşandı. İşte dünyanın izlediği toplantıdan detaylar...

TÜRK BAYRAĞI KRİZİ

Basın toplantısının yapılacağı salonda iki liderin arkasına Rus yetkililer tarafından beşer Türk ve Rus bayrağı yerleştirildi. Ancak Türk bayrağında ay ve yıldız arka planda kalınca Türk Dışişleri yetkilileri müdahale etti.

İki liderin salona girişine dakikalar kala bayraklarda düzenleme yapılarak ay ve yıldız ön plana çıkarıldı.

22239097.jpg

EXPO REKABETİ GÜLDÜRDÜ

2020 yılında yapılacak olan EXPO Fuarı için Türkiye'den İzmir, Rusya'dan ise Yekaterinburg kentinin aday olması da iki lidere soruldu.

Rus lider Putin'in "En güzel seçenek tabii ki de Yekaterinburg" yanıtını vermesi salonda gülüşmelere neden oldu. Erdoğan ise Putin'in çıkışına "Fakat en çok korktuğum ikisi birden çıkarsa ne olacak?" sorusuyla yanıt vermesi salondaki gülüşmeleri kahkaya çevirdi.

PUTİN REKABET DEDİ, ERDOĞAN DAYANIŞMA

Erdoğan'ın sözleri üzerine geri adım atamayan Putin, "Bizim için hem Yekaterinburg’da hem İzmir’de katılmak ilginç olur. Tabii ki de rekabet içindeyiz" diyerek yanıt verdi. Erdoğan ise yanıtıyla Putin'e nezaket dersi verdi:

"Biz karşılıklı dayanışma göstereceğiz."

GİZEM SORUSUNA ÖYLE BİR YANIT VERDİ Kİ...

Türk gazetesinin "Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan’ın durumun konuşma fırsatınız oldu mu? Kendisi kefaletle serbest bırakıldı ama diğer dava devam ediyor. Rusya’ya çıkış yasağı yoksa beraberinizde Gizem Akhan’ı da götürür müsünüz Türkiye’ye?" sorusuna Putin'in verdiği yanıt olay oldu.

"Sayın Başbakan eşiyle buraya geldi. Nasıl götürebilir, nasıl bir soru soruyorsunuz?" diyen Putin ardından Erdoğan konuya ciddi bir yanıt verdi.

ÖZGÜRLÜĞÜN TADINI BİLENLERDENİM

"Sayın Başkan ile bu konuyu görüştük. Bana göre kefaletle zaten şu an bırakılmış olması önemlidir. Yargı süreci devam etmektedir. Ama demir parmaklıkların arkasından çıkmak çok çok önemlidir. Özgürlüğün tadını bilenlerdenim.

PUTİN YENİDEN YANITLAMAK ZORUNDA KALDI

Erdoğan'ın ciddi yanıtı sonrası yeniden konuşan Putin, Gizem'in durumu konusunda topu Rus yargısına attı:

"Sayın Başbakan bu konuyu gündeme getirdi. Rusya Federasyonu siyasi yönetiminin bu sürece girmesi söz konusu değil. Fakat bazı yargı prosedürleri de var. Bu işin hukuki yönüne bizim karışmamız söz konusu olmaz. Kimsenin durumunu kötüleştirmek, tutuklamak gibi bir isteğimiz yoktur. Ve herkes ondan sonra da Türkiye’de de devam eden projeler konusunda da çalışacak onlar, yakın zamanda."

ERDOĞAN'IN AB ESPRİSİ: 50 YILLIK TECRÜBE

Putin, Rus gazetecinin Ukrayna ile Avrupa Birliği arasında imzalanması muhtemel ticaret anlaşmasına ilişkin sorusuna yanıt verirken cümle arasında "Türkiye’nin AB üyeliğiyle görüşmede Türkiye’nin büyük bir tecrübesi var. Biz onlara soracağız" dedi.

Bu arada Putin'in sözünü kesen Erdoğan'ın "Çok doğru 50 yıllık tecrübe" demesi gazetecileri kahkaya boğdu.

Bununla da yetinmeyen Erdoğan, Rus lidere "Türkiye'yi Şanghay İşbirliği Teşkilatı'na alın baskısı yaptı.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok doğru 50 yıllık bir tecrübe. Ben sayın başkanın bu tespitine karşı, başka bir tespitle diyorum ki. Şanghay İşbirliği Teşkilatı’na gelin Türkiye’yi alın. Bizi de bu sıkıntıdan kurtarın. Biz bunun yanında Avrasya’daki ülkelerle ilgili de serbest ticari anlaşmasına varız. Ama dediğim gibi Şanghay İşbirliği Teşkilatı olayını daha önce de ifade etmiştim. Bunu önemsiyoruz."

Putin ise Erdoğan'ın çıkışına şu yanıtı verdi:

Ben şunu kesinlikle ifade etmek isterim ki Türkiye’nin dünya konularında gösterdiği bağımsız ve önemli bir konum, sizin bölgesel konularda daha etkin çalışmalara devam edeceğiniz anlamına geliyor. En azından Rusya bunu istiyor.

ESAD LAHEY'DE YARGILANMALI

Erdoğan, Suriye'deki iç savaşa ilişkin sorulara ise şu yanıtı verdi:

"Öncelikle Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sorunu ve Suriye, Irak, Mısır'ın dahil olduğu bölgelerdeki sorunları ele aldık. Demokrasiye dayalı, özellikle halkın iradesini yansıtacak ortama nasıl müşterek çalışmayla zemin hazırlayabileceğimizi konuştuk. Bugün Suriye'de insan kaybı 150 bine yaklaştı. Kimyasal silahlarla öldürülen yaklaşık 1600 kişinin incelendiği bir dünyada, konvensiyonel silahlarla öldürülen yüzbinlerce insanın araştırılmaması manidardır. Temennimiz, kalıcı barışın dünyada tesisi için siyasi liderler arasında anlayışın kurulmasıdır.

SORUMLU ŞAM REJİMİ

Erdoğan, Suriye'deki iç savaş konusunda yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler'in (BM) halen gerekli adımları atamadığını belirtti. Erdoğan, isyancıların kimyasal silah kullandığına inanmadığını belirtirken, buna rağmen rejim kuvvetlerinin kimsenin gözünün yaşına bakmadığını belirtti.

Erdoğan, "Kimyasal silahlarla 1500'den fazla insan öldürülmüştür. İsyancıların elinde en fazla uzun namlulu silahlar olduğunu düşünüyoruz. Ancak rejim kuvvetleri ellerindeki her güçle saldırıyor" dedi.

Beşşar Esad rejiminin işlediği suçların Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görüşülmesi gerektiğini belirten Erdoğan, BM'nin gerekli adımı atmakta geri kaldığını belirtti. Erdoğan, "Şu an Türkiye'de 600 bin Suriyeli göçmen yaşıyor. Bu insanlar sebepsiz yere gelmediler. Maalesef ilk barış görüşmelerinden sonuç alınamadı. Ancak Türkiye Cenevre 2 konferansını sonuna kadar destekliyor. Artık kaybedecek vakit yok. Gecikilen her an rejimin lehine işliyor" dedi.