BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

PTT Pul Müzesi'nde tarih yolculuğu yapın

Ankara Ulus’taki PTT Pul Müzesi sizi zaman yolculuğuna davet ediyor. Posta Tatarlarından günümüze posta görevlilerinin kıyafetlerinin cansız mankenler üzerinde sergilendiği koleksiyon da dikkat çekiyor.

Abone ol

Bir kağıt parçası zannetmeyin onu. Postanın gönderim ücretinin ödendiğini gösteren bu küçük kağıtlar aslında çok uzun hikayeler anlatıyor.

Bir ülkenin politik, ekonomik, kültürel ve sosyal hayatından izler taşıyan pullar adeta bir zaman makinesi. Ankara Ulus’taki PTT Pul Müzesi sizi zaman yolculuğuna davet ediyor.

4 BİNDEN FAZLA ORJİNAL PUL

PTT Pul Müzesi 5 kat, 6 bin 500 metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. Müze, Türkiye’ye ait 4 binden fazla orijinal pulun yanı sıra farklı ülkelere ait 1500’den fazla pul ile geniş bir koleksiyonu ziyaretçilerine sunuyor. Müzede hem Türkiye’nin hem yabancı ülkelerin posta tarihiyle ilgili tüm meraklarınızı giderebilirsiniz. Müze ayrıca posta ve haberleşme alanında kullanılmış pek çok objeye de ev sahipliği yapıyor.

Giriş kat Türk Posta ve Haberleşme Tarihi koleksiyonuna ayrılmış. Kurtuluş Savaşımızda haberleşmenin önemine değinen bilgi notları bizi Millî Mücadele yıllarına götürüyor adeta. Aynı kattaki Tarihten Mektuplar kısmında tarihin önemli kişiliklerinin kaleme aldığı mektup örnekleri sergileniyor. Haberleşme ve Posta Tarihi kısmında MÖ 3200 yılından günümüze haberleşme tarihindeki dönüm noktalarını dijital ekranlardan takip edebiliyoruz.

Giriş katının en dikkat çekici eserleri ise posta araç-gereçleri. Burada telgraf cihazı, telefonlar, posta kutuları, damga ve mühürler, eski bir posta arabası, postacı çantaları ile silahlar yer alıyor. Posta Tatarlarından günümüze posta görevlilerinin kıyafetlerinin cansız mankenler üzerinde sergilendiği koleksiyon da dikkat çekiyor.

Birinci katta Kronolojik Pul Koleksiyonu bulunuyor. Burada ilk Türk pulu olan Osmanlı Devleti dönemindeki Tuğralı Pullardan günümüze kadar geniş bir koleksiyonla tanışmak mümkün. Pul basımıyla ilgili bilgi notları da bu bölümde yer alıyor. İkinci katta sergilenen pullar tematik bir şekilde düzenlenmiş. Tematik Pul Koleksiyonu adıyla hizmet veren bu katta “Atatürk”, “Tarih”, “Turizm”, “Taşıt”, “Doğa”, “Spor” ve “Kültür Varlıklarımız” bölümleri bulunuyor.

Üçüncü katta dünya pulları karşılıyor bizi. Dünya Posta Birliği’ne üye ülkelerin çeşitli yıllarda bastıkları pullar, o ülkelerin geçmişiyle ilgili önemli bilgiler sunuyor. PTT Pul Müzesi çocukları da unutmamış ve bodrum katı çocuklara ayırmış. Çocuk Pulları Koleksiyonu adıyla hizmet veren bu kısımda Çocuk Pulları sergilenmekte, boyama yapıp mektup yazabilmekte ve eğlenceli vakit geçirebilmektedir.
Ayrıca ziyaretçilere, giriş katta bulunan Müze Dükkan’da pul, filatelik ürün ve hediyelik eşya satışı yapılmakta yine aynı alanda Müze Kafeterya bulunmaktadır. PTT Pul Müzesi, binlerce parçadan oluşan muazzam koleksiyonuyla ziyaretçilerini bekliyor.