BIST 10.316
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,22
HABER /  DÜNYA

Protestolar G-20 zirvesini karıştırdı

Dünyanın ekonomisi gelişmiş 20 ülkesinden oluşan G-20'nin zirvesinde büyük olaylar çıktı.

Abone ol

Dünyanın ekonomisi gelişmiş 20 ülkesinden oluşan G20'nin Kanada'nın Toronto kentinde dün başlayan zirvesi, protestocuların eylemleri nedeniyle adeta kaosa dönüştü. Günler öncesi Toronto'da toplanmaya başlayan protestocuların sayısı 10 bini aşarken, yapılan gösterilerde araçlar yakıldı, binalar taşlandı.

Eylemcilere protestolar için tahsis edilen Toronto merkezindeki Allen Gardens Parkı'nda toplanan göstericiler, önce zirvenin yapılacağı Metro Toronto Convention Center'a çıkan yolları tutmaya başladı.

Polisin olağanüstü güvenlik önlemlerine rağmen, Queen Caddesi'nde ilerleyen binlerce gösterici, eylemlerini bir süre sonra şiddete dönüştürdü. 2 polis aracını ateşe veren göstericiler, ele geçirdikleri diğer polis araçlarının da üzerine çıkarak tekmeledi, polise ait megafonlarla şarkılar söyleyip, sloganlar attı. Polise golf topları, kaldırım taşları ve yollardan söktükleri asfalt parçalarını atan eylemcilerin tepkisi, MacDonald, Starbucks, CIBC ve Scotiabank binalarını da hedef aldı. Bir çk işyeri ve bankanın camları kırıldı.

Yanan araçlardan çıkan dumanlarla adeta savaş alanına dönen Toronto sokakları, alınan milyonlarca dolarlık güvenlik önlemlerine karşın, kaostan kurtulamadı.

Olaylar sırasında 3 eylemci yaralanırken, protestocular yaralı arkadaşlarına ilkyardım müdahalesi yapmak isteyen sağlık ekiplerine izin vermedi. Sağlık ekipleri, yaralı eylemcilerin de ilkyardım müdahalesini reddettiklerini açıkladı. Göstericilerin, gece kalmak üzere Allen Gardens Parkı'nda 200'e yakın çadır kurdukları ve güvenlik birimlerinin umut bağladıkları yağmurlu havanın da eylemciler üzerinde caydırıcı etkisi olmadığı gözlendi.

Öte yandan, gösterilerin yapıldığı bölgede küçük çaplı bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından olay yerine gelen itfaiye ekipleri göstericilere tazyikli su sıktı. Güvenlik güçleri, etkisiz hale getirdiği göstericileri gözaltı merkezine götürürken, kızgın kalabalığı kontrol etmekle yetiniyor.