BIST 10.094
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.412,29
HABER /  SAĞLIK

Prostat kanserine karşı salata!

Domates ve soya fasulyesinin birlikte yer aldığı salatanın prostat kanserine karşı sadece domates veya soyalı salatadan daha etkili olduğunu ileri sürüyor.

Abone ol

Dünyada milyonlarca erkeği etkileyen prostat kanserine karşı salata öneriliyor. Ancak uzmanlar bu salatanın domates ve soyadan oluşmasını şart koşuyor.

Yapılan araştırmaya göre domates ve soyanın birlikye yer aldığı bir salata prostat kanserine karşı sadece domates veya soyadan oluşan saltadan daha etkili.

ABD'deki Illinois Üniversitesi ve Ohio Üniversitesi'nin uzmanlarının yaptığı araştırmada bu ikilinin birlikte yer aldığı salata prostat kanserini önlemede etkili bir seçenek. Cancer Prevention Research dergisinde yayımlanan araştırmada fareler üzerinde deney yapıldı.

Farelere genetiği değiştirilerek yüklenen agresif prostat kanserinin beslenme tarzıyla bağlantısı test edildi. Bilim ekibi bu farelere dört beslenme uygulaması yaptı. Birinde yüzde 10 domates pudrası, birinde yüzde 2 soya tohumu, diğerinde hek domates pudrası hem soya tohumu, sonuncusunda ise ne domates ne de soyanın yer aldığı kontrol grubu oluşturuldu.

Hem domates hem de soya ile beslenen farelerin yer aldığı grupta kanser gelişimi yüzde 45, buna karşılık sadece domatesle beslenen grupta yüzde 61, sadece soya ile beslenen grupta yüzde 66 ve kontrol grubunun ise hepsinde prostat kanseri gelişti.

Illinois Üniversitesi uzmanlarına göre erkeklerin haftada üç ya da dört kere domates ve günde bir veya iki kere soya yemesi sonucu çıkıyor.

Ayrıca domates yemek ve soya sütü içmenin likopen veya soya hapları almaktan daha çok yararlı olduğu belirtildi. Uzmanlara göre bu yiyecekler aynı zamanda anti-kanser bileşimler içeriyor.