BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Projeyi yap parayı kap

Türkiye tarafından üretilen projelere AB’nin kredi vermediği iddiaları asılsız çıktı

Abone ol

Türkiye tarafından üretilen projelere AB’nin kredi vermediği iddialarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı AB, bugüne kadar çeşitli sektörlere ait 1.5 milyar dolar bütçe büyüklüğündeki 152 projeyi kabul etti

AB mali yardımlarının Türkiye tarafından kullanılmadığından Avrupa Birliği bütçesine geri döndüğüne ilişkin iddialar boş çıktı. AB Genel Sekreterliği Ekonomik ve Mali Konular Daire Başkanlığı, kamuoyunda sürekli tartışma konusu olan AB’nin mali yardımları konusunda bir rapor hazırladı. Raporda, “Hatta yaygın bir kanı, bu hibelerin Türkiye tarafından kullanılmadığından Avrupa Birliği bütçesine geri döndüğü şeklindedir” denildi. Projelerin, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nin koordinasyonunda hemen hemen tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katıldığı uzun ve yoğun bir sürecin ardından kabul edildikleri belirtilen raporda, mali yardımların, “AB üyeliğine yönelik uyum esasları doğrultusunda” kullanılabileceği belirtildi.

ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER

Genel Sekreterlik’in hazırladığı raporda, halihazırda, 1996-2001 Meda Çerçeve Anlaşması ve 2002, 2003, 2004, 2005 katılım öncesi mali yardım programları kapsamında, AB uyum sürecindeki öncelikli sektörlerle 152 adet projenin yürütüldüğü belirtildi. Söz konusu projelerin toplam bütçe büyüklüğü 1.5 milyar euro. Rapora göre, 2002’ye ait 126 milyon euro tutarında 18 projesinin uygulaması tamamlanmak üzere, 2003’e ait 144 milyon euro tutarında 28 projenin uygulamaları sürüyor. 2004 yılına ait 250 milyon euro tutarında 38 projenin uygulamaları 2005 yılı sonlarında başladı. 2005’e ait 300 milyon euro tutarında 35 projenin uygulamaları finansman anlaşmasının imzalanmasını takiben 2006 yılı içinde başlayacak. 2006’ya ait 500 milyon euro için ise, ilk aşamada 10 proje ikinci aşamada ise 40 proje hazırlanarak mali işbirliği paketleri Avrupa Komisyonu’na sunuldu.

GİRİŞİMCİYE YENİ İMKÂN

Raporda, 2005’te 300, 2006’da 500 milyon euroluk büyüklüğe ulaşan katılım öncesi mali yardım mekanizmasının, Türk müteşebbisler için önemli bir mali imkan yaratacağı da belirtildi. Buna göre, Türk girişimcilerinin doğrudan faydalanıcı olarak kendi projeleri için destek sağlayabilecekleri gibi özellikle danışmanlık firmaları ve diğer kurum, kuruluşların projeleri kapsamında çıkılacak ihalelere de teklif vererek, projelerin danışmanlık ve yatırım bileşenlerinde görev alabilecekler.

İŞTE DESTEKLENEN PROJELER

Projeler arasında DPT ve GAP’la birlikte yürütülen Doğu ve Güneydoğu illerinde yürütülen bölgesel gelişme projesi bulunuyor. Projede, Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’ta yürütülen Doğu Anadolu Bölgesel Gelişim Programı, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Kilis, Şırnak ve Gaziantep’te yürütülen GAP Bölgesel Gelişim Programı, Amasya, Çorum, Samsun, Tokat, Kastamonu, Çankarı, Sinop, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars, Kayseri, Sivas, Yozgat, Karaman, Konya, Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli’de bölgesel gelişim projesi uygulanıyor. Yine yargının ve jandarmanın modernizasyonu, çocuk işçiliğinin kötü biçimlerinin kaldırılması, deniz taşımacılığında güvenliğin arttırılması, üreme sağlığı, demiryolu taşımacılığı sektörünün yeniden yapılandırılması, Türk polisinin denetime açıklığının geliştirilmesi gibi somut projeler bulunuyor.

Kaynak : www.bugun.com.tr