BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kazaklar resmen soykırım yaptı

'Kazak soykırımı'ndan kurtulan Türk işçilerden tüyler ürperten itiraflar

Abone ol

Kazakistan'da saldırıya uğrayan işçiler, "Kaldığımız konteynırları bizimle beraber yakmak istediler. 10 ölü var biliyoruz, çoğumuzu öldü sanıp bırakıp gittiler" dediler.

Kazakistan'da saldırıya uğrayan ve önceki gece iki kafile halinde Türkiye'ye getirilerek, tedavi altına alınan Türk işçiler olayın şokunu yaşıyor. ENKA'nın kiraladığı uçakla Sabiha Gökçen Havalimanı'na gelen işçilerden 150'si Özel Vatan Hastanesi'ne kaldırıldı. Beşi ameliyat edilen işçilerden 120'si ise ilk tedavilerinin ardından taburcu oldu.

Tedavileri süren 30 işçi hastane odasında SABAH muhabirlerine dehşeti anlattılar. Kazakların kendilerine demir ve çekiçlerle saldırdıklarını anlatan işçiler, "Kaldığımız konteynırları bizimle beraber yakmak istediler. Yaklaşık 10 kişi öldü diye biliyoruz, saklıyorlar, birçoğumuzu öldü sanıp bıraktılar. Bazı arkadaşları boyunlarından astılar" dediler. İşçiler, "Orada bin arkadaşımız daha var. Onlar aç susuz bir halde 5 gündür yaşamaya çalışıyorlar" iddiasında bulundular.

'DAHA GİTMEYİZ'
10 bin dolar maaş bile verseler Kazakistan'a dönmeyi asla düşünmediklerini vurgulayan işçiler, saldırının asıl nedeninin para olduğunu belirttiler. İşçiler "Biz 800 bin dolar arası para alırken, onlar 300 dolar civarı para alıyorlardı. Bu para bile onlar için çok ama bizim aldığımız paraları kıskandılar. Bir Türk 4- 5 Kazak işçinin başında bulunuyordu. Bütün bunları hazmedemeyip saldırdılar. Canımızı zor kurtardık" dediler. Olayların bir hafta öncesinden planlandığını ileri süren işçiler, "Bir gece önce saldıracakları haberi geldi. Elimize ne geçirdiysek beklemeye başladık ama çokkalabalık gruplar halinde geldiler. Kaldığımız konteynırları yakmaya çalıştılar. Bizler konteynırların içinde çaresizce bekledik. Kapıları kırınca da ellerine ne geçirdilerse saldırdılar" diye konuştular. Saldırıda üzerlerinde bulunan paralar ve cep telefonlarının da alındığını belirten işçiler, "O kadar canice saldırdılar ki bir iki arkadaşımızı demir kancaya boğazlarından astıklarına tanık olduk. Birçok kişi yediği dayak nedeniyle bayılınca öldü sanıp bıraktılar" dediler. Halen hastanede tedavi altında tutulan Yadigar Arslanpençe, şunları söyledi: "Öğle yemeği sırasıydı. Ufak tefek tartışma oldu. Daha sonra bizim ofisi bastılar. Proje müdürünü dövdüler. Arabalarla üstümüze hücum ettiler. Orada bulunan bütün konteynırların kilitlerini kırıp, içerdeki Türkleri ölesiye dövdüler. Kafama çekiçle vurdular. Bayılınca öldü sanıp bırakıp gitmişler. 5 yıldır Kazakistan'da çalışıyorum. Alnımda kırık var, cuma günü ameliyat olacağım. Bundan sonra gitmeyi düşünmüyoruz. Güvenlik önlemi dahi almadılar. Üstümüzdeki her şeyi aldılar."

İŞKENCE YAPTILAR
İşçilerden Tahir Arslan ise dehşeti şöyle anlattı: "Yemek sırasında aniden izdiham oldu. Ne tarafa kaçsak bize vurdular. Yüzüme boru ile vurdular. Onlara usta olmamızı kabul edemediler, onun için saldırdılar. Türkleri istemiyorlar orada. Birkaç kişinin öldüğü söyleniyor. Birkaç arkadaştan hala haber alamıyoruz. Bir arkadaşı gözümün önünde demir kancaya astılar. Ölmedi ama işkence yaptılar."

Kaynak :