BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Prof. İnsel'den korkutan seçim uyarısı

Prof. Dr. Ahmet İnsel, 7 Haziran seçimleriyle ilgili ertelenebilir iddialarını gündeme getirdi, HDP'nin baskı altında tutulduğunu ileri sürdü.

Abone ol

Prof. Dr. Ahmet İnsel, Ağrı'daki saldırıyı değerlendirirken ilk kez Türkiye'de 1990'lı yıllardan sonra seçimlerin ertelenebileceği gibi sözlerin sarfedilmeye başlandığını söyledi. HDP'nin barajı geçmemesi halinde AK Parti'nin "soygun sistemiyle" 50-60 milletvekiline sahip olacağını iddia eden İnsel, böyle bir durumun Türkiye'ye kaosa sürükleyecek tetiğin çekilmesi anlamı taşıdığını söyledi.

Ahmet İnsel, CNN Türk'te katıldığı programda Ağrı'da yaşanan PKK saldırısını değerlendirdi. Türkiye'de daha gergin geçmesi beklenen 2007, 2011 ve yerel seçimlerin çok daha rahat geçtiğini söyleyen İnsel, gerginliğin AK Parti'nin koyduğu seçim hedefinden kaynaklandığını iddia etti. İnsel şöyle konuştu;

AK Parti'nin 12 yıl sonunda az bir çoğunlukla seçimleri kazanma şansı yüksek. 12 yıl sonra bir parti daha ne ister diye düşünürsünüz ama yetmiyor. Burada Türkiye'yi inanılmaz geren, Çözüm Süreci'ni tehdit eden, başka bir dizi gelişmeyi tehdit eden, seçim güvenliğini tehdit eden... İlk defa yıllar sonra gazetelerde, tabi bazı gazetelerde, muhalif gazetelerde "Seçimlerin ertelenmesi mümkün olur mu?", ,"Sıkı yönetim ilan edilir mi?" gibi laflar okumaya başladım. 1990'lara dönüyoruz neredeyse.

"SORUMLULARI İLAN ETTİ"

Bunun birinci sorumlusu Cumhurbaşkanı! İkinci sorumlusu ise Adalet ve Kalkınma Partisi sorumluları. Diğer siyasi partilerde sorumlu olabilir ama birinci sorumlu burada. Önümüzdeki iki ay boyunca, HDP'nin seçim kampanyası yapacaksak, elbette kendi partisine oy istemek için yapacaktır. Bağımsız adaylarla yaptığı zaman kimse ses çıkarmayacak ama bu sefer yüzde 10 barajı nedeniyle, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin elinden haksız biçimde 60 milletvekilini elinden kaçıracağı endişesiyle HDP'nin kampanyasını silahların gölgesinde yaptığını iddia edeceksiniz. Bu gerçekten kabul edilemez bir şey!

"HDP BASKI ALTINDA TUTULUYOR"

Beni en çok endişelendiren bu Ağrı'da yapılan olayın, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da HDP'nin seçim kampanyaları sırasında, seçim özgürlüğünü ve güvenliğini sağlamak gerekçesiyle sürekli bir baskı altında tutulmasıdır. Askeri ve polisin yapacağı operasyonlara gerekçesi haline getirilmesidir. O zaman seçim çok gergin hatta dile getirmek istemeyeceğim şeylerle beraber gerçekleşebilir.

"TÜRKİYE KAOSA SÜRÜKLENİR"

Adalet ve Kalkınma Partisi yöneticilerinin bunu istemeyeceğini arzu ediyorum. Türkiye'yi kaosa sürükleyecek bir tetiği çekmiş olacaklardır. Bunu istemeyeceklerini düşünmek istiyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi, HDP'yi yüzde 10 barajını geçirtmeyerek bunu belden aşağı vuruşlarla sağlayarak 50-60 milletvekiline el koymak için yapıyorlarsa zaten demokrasi açısından bir yüz karası olan barajı bir soygun sistemiyle süistimal ediyorlar demektir."