BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,96
ALTIN 2.418,77
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Prof. Akgül, AÜ'ye yeniden hayat vercek

Ankara Üniversitesi’nde yapılacak Rektörlük seçiminde aday olan, Prof.Dr. Hikmet Akgül, projelerini anlattı

Abone ol

14 Haziran’da Ankara Üniversitesi’nde yapılacak Rektörlük seçiminde aday olan, Prof.Dr. Hikmet Akgül, “Düşüncemiz evrensel, hizmetimiz milli olacak” dedi

Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne adaylığını koyan Prof. Dr. Hikmet Akgül, projelerini anlattı. “Ben ve ekibim gücümüzü bilim sevdası, ilerleme tutkusu, üniversiteye ve ülkeye hizmet aşkından alıyoruz” diyen Akgül, 14 Haziran’da Ankara Üniversitesinde yapılacak olan, “Rektör Adayları belirleme seçimlerine yönelik şu mesajı verdi;

“Bilim insanının siyasi fikri, şahsi eğilimleri elbette olacaktır. Fakat akademisyen kişi bu yönünü bilimsel düzeyde etkisizleştirecek kadar erdemlidir. Biz siyasi görüşü veya yaşamsal tercihleri ne olursa olsun herkesi yanımızda görmek istiyoruz. Fikir zenginliğini hazine olarak görüyor bundan herkesin istifade etmesini istiyoruz. Biz, yeni keşifler yeni buluşlar ve yeni kurumlar için yola çıkıyoruz” dedi.

AKADEMİK YÖNETİM İLE EKONOMİK YÖNETİMİ AYIRACAĞIZ

Rektörlüğe aday olmasının sebebinin Türkiye’deki üniversitelerin önünü açmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hikmet Akgül, “Ankara Üniversitesini yeniden bir numaralı üniversite yapmak istiyoruz. Bunun için öncelikle yapılması gereken, Akademik yönetim ile Ekonomik yönetimi ayırmak olacak. Çünkü; Ankara Üniversitesinin çok sayıda iktisadi kuruluşları var. Bu işletmeleri, piyasa koşullarına göre rekabet edebilmesini sağlayacağız. Bu işletmeleri, doktorasını yapmış, konusunda uzman kadrolar ile yöneteceğiz. Bu kuruluşlardan elde edeceğimiz kazançları da, öğretim üyelerimizin maaşlarına yansıtacağız” şeklinde konuştu.

"ÖNEMLİ KARARLAR REFERANDUM İLE ALINACAK"

Öğretim üyelerinin 4 yılda bir sandığa oyunu atıp ondan sonra üniversite yönetimi sürecinin tamamen dışına atıldığını, bu anlayışı ortadan kaldıracaklarını belirten Prof. Akgül, “Diğer üniversitelere ve Türkiye’ye örnek olacak “Doğrudan Katılımcı” bir modeli hayata geçireceğiz. Üniversitenin her fakültesi için önemli konulardaki kararlar öğretim üyelerinin katılımıyla yapılacak “referandum” yöntemiyle alınacak” dedi. Akademisyen atamalarının bireysel tercihle değil liyakat temel ölçüt alınmak kaydıyla geniş katılımlı bir kurul tarafınca yapılacağını söyleyen Akgül, “Üniversitemiz liyakat ölçütlerine göre görevlendireceğimiz kadrolar ile “Yetki Paylaşımı” tekniği ile yönetilecek” dedi.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL HİZMET VAKFI'NI KURACAĞIZ

Emekli ve mevcut öğretim üyeleri ile birlikte kamuoyuna yararlı Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmet Vakfı kuracaklarını vadeden Akgül, bu vakıf sayesinde, öğretim üyelerimizin eş ve çocuklarına sağlık, eğitim, burs ve iş bulma desteği sağlanacak. Vakıf işletmelerinden gelecek olan gelirler katkı payları olarak her ay öğretim üyelerinin maaşlarına yansıtılacağını söyledi.
Öğretim üyelerimizi, Konut sahibi yapacağız

Şu an hala çoğu öğretim üyesinin evinin olmadığını dile getiren Akgül, “Rektör seçildiğimiz takdirde toplu konut projesinin temeli, görev yılımızın ilk yarısında atılacak” dedi.

"KURUMSAL İLETİŞİM HİZMETİNİ UYGULAMAYA GEÇİRECEĞİZ"

Prof. Akgül, “Hedefim uygulanabilir projelerle üniversitemizi ülkemizin en iyi eğitim kurumu yapmak. Bütün sorunların kaynağı iletişimsizlikten gelir. Bizim yönetimimizde iletişim kanalları öğretim üyelerimizin lehine kullanılacaktır. Üniversitemizi Türkiye’nin en iyi eğitim kurumu haline getirmek ve gelişme sürecine hız katabilmek için etkilediğimiz tüm kurumlarla işbirliği içinde olacağız bu dinamiklerden yüksek düzeyde istifade edebilmek için “Kurumsal İletişim Sistemi”ni hayata geçireceğiz” diye konuştu.

İşte Akgül’ün öne çıkan projeleri;

• Mini Dil Mahalleleri Kurulacak
• TV Kanalı kurulacak
• Bilim Kenti kurulacak
• Fikir Sandığı Ofisi açılacak
• Proje üreten Öğretim Üyeleri, ödüllendirilecek
• Doktora tezleri, tozlu raflardan indirilecek
• Kampüslerdeki “Sit Alanı” sorunu çözülecek
• Öğretim üyelerine yönelik, Sağlık Merkezi kurulacak

Hikmet Akgül kimdir: 1948 yılında Trabzon’da doğan Akgül, Lisan eğitimini ve uzmanlığını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği’nde tamamladı (1977). Aynı fakültede doçent (1983) ve profesör olan Akgül, Japonya Okayama Üniversitesi’nde mide kanseri ile ilgili çalışmalarda bulundu. 1998 yılından bu yana, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürüten Akgül, İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Evli ve 4 çocuk sahibi olan Akgül, çok sayıda bilimsel, sosyal ve kültürel vakıf ve derneklerin başkanlığını yürütmekte