BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  SPOR

Prensten Erdoğan'a art niyetli soru

Başbakan Erdoğan, 2020 olimpiyat oyunlarının yapılacağı kentin belirleneceği oylama öncesi konuşma yaptı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Başbakan Erdoğan, sunumdan sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerinin sorularını da yanıtladı.

IOC üyesi Monaco Prensi Albert'in yaklaşan Suriye savaşını ima ederek "Bölge ve Türkiye'ye ne katkısı olacak?" sorusunu Erdoğan, "Özellikle bölge barışa hasret. Şu anda bölgede ciddi manada biliyorsunuz bu sıkıntı yaşanıyor. Olimpiyatı biz barışın, saygının, paylaşımın halkaları olarak görüyoruz." diye cevap verdi.

Buenos Aires'te gerçekleştirilen Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 125. genel kurulunda ilk olarak aday kentlerden İstanbul'un sunumu yapıldı.

İSTANBUL'UN MASTER PLANLARI

Erdoğan, "İstanbul'un master planları, gerçekten 100 binlik ve 5 binlik nazım imar planları olmak üzere, uygulama planlarında da yine binlik planlar dayalı olarak yapılmış ve bu çalışmalarda, altyapı, üstyapıda gerekli ne olursa zaten Hükümet olarak bunu yasalarla


PRENS'TEN JAPONLARA KOLAY SORU

Monoca Prensi Albert'in, Japonya heyetine Erdoğan'a sorduğu "Suriye imalı" soruya karşılık Tokyo heyetine Fukuşima santralindeki sızıntıyla ilgili soru yöneltmemesi dikkat çekti. Albert onun yerine "ulaşım nasıl" sorusunu yöneltti.

Japonya Başbakanı Abe "ulaşımda hiç bir sorun yaşanmayacağına garanti veriyor. Sadece 8 kilometre yarı çapı içindeki bir alanda yapılacak tüm olimpiyatlar. Bir noktadan bir noktaya seyahat çok kolay olacak" yanıtını verdi.

2020 OLİMPİYATLARI TÜRKİYE SUNUMU

Türkiye sunumunda jeopolitik konumuna ve ekonomik durumuna vurgu yaptı.

*2020 OLİMPİYATLARI OYLAMA NASIL OLACAK?

2020 olimpiyatlarında oylama önce bir aday kentin elenmesi ile başlayacak. Finale kalan iki şehir ise aynı anda davet edilecek.

*2020 OLİMPİYATLARI SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

2020 Olimpiyatlarını kazanacak ülke bugün akşam belli olacak. Olimpiyatlarla ilgili karar Türkiye saatiyle 23.00'te belli olacak.

*2020 OLİMPİYATLARI FAVORİ KENTLER

2020 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları için aday kentler İstanbul, Tokyo ve Madrid. BBC favori kentlerin İstanbul ile Tokyo olduğunu yazdı.

teminat altına almış durumdayız ve master planı uygulamalarında değişiklikler gerekiyorsa bunları da verilen söz çerçevesinde süratle yerine getirme kabiliyetine ve gücüne zaten sahibiz" diye konuştu.

ULAŞIM SORUNU

Soru üzerine İstanbul'un ulaşımına da değinen Erdoğan,  "Bu yıl 100 milyon yıl kapasiteli bir havalimanı şu anda inşa ediliyor. Çalışmalarını yüklenici firma almış vaziyette ve 2017 sonu itibarıyla bu havalimanı bitirilmiş olacak ve bağlantı yollarıyla zaten olimpiyat köyüne, bütün bu olimpiyatların yapılacağı bölgelere ulaşım çok rahat, çok kolay bir şekilde gerçekleşecek" dedi.

Burada yeni bazı şehir planlarının olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bu şehir planlarıyla da bölge daha da zenginleşecek. Dolayısıyla sporcularımızın kalacağı yerler noktasında, ulaşımda en ufak bir sıkıntı düşünülmüyor. Metroyla da ulaşım burayı çok daha rahatlatacak" ifadelerini kullandı.

BÖLGE BARIŞA HASRET

Oylamada Madrid'e oy vereceği iddia edilen IOC üyesi Monaco Prensi Albert, "Bölge ve Türkiye'ye ne katkısı olacak?" sorusunu sordu. Prens Albert'in sorusunu yanıtlayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bölge ve Türkiye'ye ne katkısı olacak sorusunun bana göre tabii en önemli cevabı, özellikle bölge barışa hasret. Şu anda bölgede ciddi manada biliyorsunuz bu sıkıntı yaşanıyor. Olimpiyatı biz barışın, saygının, paylaşımın halkaları olarak görüyoruz. Dolayısıyla bölgede inanıyorum ki bu olimpiyatın, İstanbul Olimpiyatı olarak yapılması bölgeye bu sinyali verecektir, bu dayanışma ruhunu verecektir, bu barış ruhunu verecektir, bu sevgi ruhunu vercektir. Ülkemiz zaten bununla çok daha farklı bir farklılıkların zenginlik olarak düşünüldüğü, telakki edildiği bir süreci bölgeye çok daha rahat paylaşmak için böyle bir fırsatı olimpiyatla yakalayacaktır."

OLUMLU BİR NETİCEYLE DÖNECEĞİZ

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin sunumunun ardından komitenin bulunduğu salondan ayrılırken, gazetecilerin değerlendirmesini sorması üzerine millete destekleri dolayısıyla teşekkür etti.

Tüm ekibin iyi bir hazırlık yaptığına, bugün güzel bir sunum gerçekleştirildiğine işaret eden Erdoğan, önce finale kalma, finalde de olimpiyatları İstanbul'a getirme konusundaki inancını yineledi.

IOC üyelerinden nasıl bir enerji aldığı yönündeki soruyu Erdoğan, "Zaten İstanbul'da kendileriyle tanıştığımızda o enerjiyi karşılıklı almıştık. Bugün de gerek arkadaşlarımızın sunumlarındaki coşku, heyecan... Hazırlanan VTR'ler gerçekten başarılıydı. İnanıyorum ki olumlu bir neticeyle İstanbulumuza, Türkiye'ye döneceğiz" diye yanıtladı.