BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Alevi sığınmacıların kaldığı cemevine saldırı

Suriyeli sığınmacılardan bazılarının barındığı Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi ve Kültür Derneği'ne gelen iki kişinin saldırısı, Cemevi yönetiminde büyük tepkiye neden oldu.

Abone ol

Görevliler, saldırının Suriyeli sığınmacılar nedeniyle yapıldığını söyledi. Dernek Başkanı Zeynal Odabaş, saldırı karşısında sessiz kalmayacaklarını ifade ederken, İstanbul Alevi Koordinasyonu Sözcüsü Vedat Kara, Alevi sığınmacıların İstanbul'a geldikten sonra idarenin tepki gösterdiğini, İstanbul'un bu konuda cazibe merkezi haline gelebileceği endişesini dile getirdiklerini kaydetti.

Olay gece 03.00 sıralarında meydana geldi. Cemevi yetkilileri, elinde silah bulunan iki kişinin saat 03.00 sıralarında cemevine girdiğini ve güvenlik görevlisini yaralayan şüphelilerin kapıları tekmelediğini söyledi. Cemevinin güvenlik kameraları tarafından da görüntülenen olayda saldırganların Suriyeli sığınmacıları aradıkları iddia edildi.

Cemevine gelen basın mensuplarına açıklama yapan Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi ve Kültür Derneği Başkanı Odabaş, tehditler karşısında sessiz kalmayacaklarını ve Alevi dernekleri olarak gerekli açıklamaları yapacaklarını söyledi.

İstanbul Alevi Koordinasyonu Sözcüsü Vedat Kara yaklaşık bir hafta önce İstanbul'a gelen yaklaşık 120 civarında Alevi sığınmacıyı barındırmak için çaba harcadıklarını ve Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi ve Kültür Derneği'ni de lojistik olarak kullandıklarını söyledi. Gece 03.05'te gelen iki saldırganın, "Siz burada Suriyelileri barındıramazsınız" diyerek görevli arkadaşlarını tehdit ettiklerini ifade eden Kara, "Tehdit ediyorlar. Güvenlik görevlisinin kafasına silahın kabzasıyla vuruyorlar. Diğer arkadaşımıza tekrar ateş ediyorlar ama silah ateş almıyor. Bu büyük bir şans gerçekten. Onun arkasından da küfürler ederek ayrılıyorlar." dedi.

Güvenlik kameralarının görüntüleri kaydettiğini söyleyen Kara, polisin kısa sürede bu kişileri bulacağını düşündüklerini anlattı. Durumun karışık olduğunu ve Türkiye'nin Suriye politikalarıyla ilgili bir durum olduğunu savunan Kara, "Arkasında kim olursa, ne olursa olsun bilmiyoruz ama bunun mutlaka Suriyeli sığınmacılarla ilgili bir sorun olduğunu biliyoruz. Burada hükümetin Suriye politikalarının tek yönlü olduğunu, burada ne ile karşılaştıklarını çok iyi kavramayan ya da göz ardı eden bir tutum olduğunu düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Saldırının sıradan bir olay olmadığını söyleyen Kara, arkasında kimin olduğundan ziyade toplumsal problemin önemli olduğunu belirtti. Kara, saldırı sırasında Suriyeli sığınmacıların saldırganları fark etmediğini, bulundukları yerin biraz daha uzakta olduğunu belirterek, kendi arkadaşlarından çok onların paniklememesi ile teselli bulduklarını kaydetti.

Kara, olay yerinde bulunan mermileri de polise verdiklerini anlatarak, İdare'nin Suriyeli sığınmacıların yerleştirilmesinden rahatsızlık duyduklarını söyledi. Kara, "Buna çeşitli zamanlarda müdahale etmeye kalkıştılar. Biz mu müdahaleye karşı koyduk. Onlara kamplara götürmek istediler, kamplara götürülmelerini kabul etmeyeceğimizi söyledik. Kendi iradeleriyle gitmek isterlerse izin vereceğimizi söyledik. AFAD'dan gelen dostlarımız oldu, onlara dedik ki 'burada bir çözüm bulun.' Burada bir çözüm bulamayacaklarını, İstanbul'u cazibe haline getiremeyecekleri gibi bir takım önermeler yaptılar." dedi.