BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Premier Lig korsan yayınla mücadele ediyor

İngiltere Premier Ligi yönetimi, internet servis sağlayıcılarından, futbol karşılaşmalarını yayınlayan FirstRow1.eu adresindeki popüler internet sitesi engellenmesini istemek için bir mahkeme kararı çıkarttırıyor.

Abone ol

İngiltere Premier Ligi yönetimi, internet servis sağlayıcılarından, futbol karşılaşmalarını yayınlayan popüler bir internet sitesinin engellenmesini istemek için bir mahkeme kararı çıkarttırıyor.

Premier Lig, FirstRow1.eu adresinden hizmet veren İsveç merkezli internet sitesinin engellenmesini istiyor.

BBC'nin ulaştığı internet servis sağlayıcısı şirketler, henüz bu yönde bir mahkeme kararı bulunmadığını belirttiler, ancak çıkarılırsa bu kararı engellemek için bir girişimde bulunmayacaklarını ima ettiler.

Premier Lig, daha önce İngiliz müzik endüstrisinin üst kurumu BPI'ın, İngiltere'de, aralarında Pirate Bay'in de bulunduğu bazı korsan müzik sitelerini kapattırma girişiminde elde ettiği başarının ardından, FirstRow1.eu adresindeki internet sitesini engellemek için çalışma başlattı.

'Mahkeme kararı olmadan kapatmayız'

Müzik siteleriyle ilgili girişimde, internet servis sağlayıcı şirketler, sadece bir mahkeme kararı olursa bu isteği yerine getirebileceklerini söylemişlerdi.

Premier Lig, İngiltere'nin önde gelen servis sağlayıcı şirketlerine birer mektup göndererek yapmak istediklerini anlattı ve bu girişime engel olma niyetleri bulunup bulunmadığını sordu.

BBC'nin görüştüğü şirketler, Premier Lig'in girişimi konusunda bir yorum yapmadı ancak internet sitelerini 'gönüllü olarak' kapatmayacaklarını ifade etti.

Gelecek sezondan itibaren BT şirketi de Premier Lig karşılaşmalarını yeni spor kanalı üzerinden yayınlamaya başlayacak.

Yayın hakları milyonlar değerinde

BT, satın aldığı yayın hakları için 246 milyon Sterlin öderken, diğer yayıncı kuruluş Sky ise kendi payı için 760 milyon Sterlin ödeme yapıyor.

Aynı zamanda internet hizmeti de sağlayan Sky şirketinin, daha önceki davalarda, telif hakkı sahiplerinden yana bir tutum aldığı ve korsan internet sitelerinin kapatılması için destek olduğu biliniyor.

İnternet hizmeti de sunan BT ise, daha çok servis sağlayıcılardan yana bir tutum izleyip, bu tür kapatma ve engelleme girişimlerinde, mahkeme aracılığıyla hukuk mücadelesi vermiş olan bir şirket.

İnternet üzerinden yaptığı yayınlar Premier Lig tarafından engellenmeye çalışılan FirstRow1.eu adlı sitenin yetkililerinden henüz bir açıklama gelmedi ve BBC'nin görüşme çağrısına da bir yanıt verilmedi.

17 Ağustos'ta başlayacak olan İngiltere Premier Ligi'nde sezon 11 Mayıs 2014'te sona erecek.