BIST 10.159
DOLAR 32,23
EURO 35,15
ALTIN 2.479,77
HABER /  GÜNCEL

Portekiz ve Yunanistan çok fena

Portekiz ve Yunanistan alarm veriyor. Krizin vurduğu iki ülke için 2012 beklentileri tahminlerin de ötesinde.

Abone ol

Yunanistan Merkez Bankası, ekonomik resesyonun bu yıl yüzde 4,5 daralma ile beklenenden kötü olabileceği uyarısında bulundu.

Merkez Bankası yayımladığı yıllık raporunda, bu yıl ekonominin yüzde 4,5 daralmasının, işsizlik oranının yüzde 19'u geçmesinin beklendiğine dikkati çekti.

Yunanistan'ın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) geçen yıl yüzde 6,9 daralmıştı.

Avrupa Komisyonu şubat ayında açıkladığı tahminlerinde, Yunanistan ekonomisinin bu yıl yüzde 4,4 daralacağını belirtmişti. Uluslararası Para Fonu (IMF) ise Yunanistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 4,8 küçüleceğini öngörüyor.

Hükümet de geçen yıl aralıkta, bu yıl için ekonominin yüzde 2,8 daralacağı tahmininde bulunmuştu.

Merkez Bankası raporunda, ülkenin krizden çıkması için ekonomik büyümeye mümkün olduğunca hızlı dönmenin kilit unsur olduğuna dikkati çekerek, şubat ayında onaylanan kemer sıkma planının büyük bir sadakatle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

PORTEKİZ'DE İŞSİZLİK YÜZDE 14'Ü GEÇECEK

Portekiz Maliye Bakanı Vitor Gaspar, Yunanistan'ın tahvil takasının tek seferlik bir olay olduğunu söyledi.

Gaspar, Peterson Institute'te yaptığı konuşmada, Yunanistan'ın özel sektör kreditörleriyle yaptığı tahvil takas anlaşmasının kendine münhasır bir olay olduğunu belirterek, ülkesinin böyle bir çaba talep etme niyeti olmadığını vurguladı.

Portekiz Maliye Bakanı, Yunanistan'ın tahvil takas programının Avro Grubunca tek seferlik bir girişim olarak kabul edildiğine ve bu olayın tekrarlanmayacağına dikkati çekti.

Ağır borç kriziyle mücadele eden Portekiz geçen yıl mayıs ayında Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 78 milyar avro değerinde yardım anlaşması yapmıştı.

Piyasalarda, ekonomisinin bu yıl yüzde 3'ten fazla daralacağı, işsizlik oranının ise yüzde 14'ü geçeceği tahmin edilen Portekiz'in ikinci kurtarma paketine ihtiyaç duyulmasından endişe ediliyor.

Maliye Bakanı Gaspar'ın Washington'da IMF yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. IMF sözcüsü, görüşmenin gayri resmi olmasının ve ülke ekonomisindeki son gelişmelerin ele alınması için fırsat yaratmasının beklendiğini ifade etti.