BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Polonya'yı yöneten herkes öldü!

Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski'nin uçağının Rusya'nın batısındaki Smolensk havaalanına iniş yaparken yere çakıldı..

Abone ol

Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski ve eşi Rusya'nın batısında Tupolev Tu-154 tipi uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetti. 96 kişinin bulunduğu uçakta kurtulanın olmadığını açıklandı.

Kaczynski ve beraberindeki heyet, Sovyetler Birliği liderlerinden Josef Stalin dönemindeki Rus ve Polonyalı kurbanlar için düzenlenen anma törenine katılmak için Smolensk kenti yakınlarındaki Katin'e gideceklerdi.

POLONYA'DA SEÇİM VAR

Polonya'da yas ilan edildi. Kaczynski'nin uçak kazasında ölmesinin ardından erken devlet başkanlığı seçiminin yapılacağı bildirildi. Hükümet sözcüsü Pawel Gras Reuters'a yaptığı açıklamada, "Anayasaya uygun olarak erken devlet başkanlığı seçimi yapmak durumundayız" dedi.

Pilotlar Ruslar'ın önerisini neden reddetti

Bu arada adı açıklanmayan bir yetkili, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, ilk incelemelere göre, uçağın düşmesine mürettebatın hatasının yol açtığını gösterdiğini belirterek, "Kazaya pilotların iniş sırasında manevra hatasının yol açtığını düşünüyoruz" dedi.
Fransız haber ajansı AFP de Rus yetkililerin, sis yüzünden uçağın Minsk veya Moskova'ya inmesi önerisinde bulunduğunu, ancak pilotun Smolensk'e inmeye karar verdiğini bildirdi.

ÜÇÜNCÜ CUMHURİYET ÇÖKTÜ

Polonya'nın efsanevi lideri Leh Walesa kazayı, "Birinci Polonya Cumhuriyeti Katyn'de çökmüştü. Üçüncü Polonya Cumhuriyeti aynı yerde yok oldu" diye yorumladı

RUSYA'NIN BATISINDA

Polonya Devlet Başkanı Leh Kaçinski'nin de içinde olduğu Varşova-Smolensk uçağının Rusya'nın batısındaki Smolensk havaalanına iniş yaparken yere çakıldığı bildirildi.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI  VE GENELKURMAY BAŞKANI UÇAKTAYDI

Rsuya'nın batısındaki Smolensk kentinde iniş sırasında düşen uçakta Polonya Merkez Bankası Başkanı Slawomir Skzpek, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrzej Kremoer, Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor ve Merkez Bankası Başkanı Slawomir Skrzypek ve bazı üst düzey hükümet yetkililerinin de bulunduğu kaydedildi.

Kaçinski'nin ve diğer devlet görevlilerinin eşlerinin ve aile fertlerinin de düşen uçakta bulunduğu bildirildi. Muhafazakar lider, ekonomist Maria Kaçinski'yle evliydi. Çiftin 1980 doğumlu Marta adında bir kızı var. Kremlin'den yapılan açıklamada ise Rusya Olağanüstü Hal Bakanı'nın Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in emriyle bölgeye gönderildiği ifade edildi.

Cesetlere ulaşıldı
Rusya'nın Ria Novosti ajansının haberine göre Smolensk yerel polis yetkilileri, ulaşılan çok sayıda ceset arasında çok büyük bir olasılıkla devlet başkanının cesedinin de bulunduğunu, cesetler üzerinde, DNA testi dahil çeşitli incelemelerin yapılarak, kimliklerin tespit edileceğini belirttiler.

SİS NEDENİYLE AĞAÇLARIN TEPESİNE ÇARPTI VE ÇAKILDI

Tupolev Tu-154 tipi uçağın Smolensk Havaalanı'na 1.5 kilometre mesafede sisli havadan etkilenerek çakıldığı duyuruldu. Smolensk Valisi Sergey Antufiyev, Rusya-24 kanalına telefonla bağlanarak yaptığı açıklamada, "Uçak ağaçların tepesine çarptı, yere çakıldı ve parçalara ayrıldı" dedi. Antufiyev, "Kurtulan olmadı" dedi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü Varşova'dan yaptığı açıklamada, "Uçak düştükten sonra alev aldı. Arama kurtarma ekipleri yolcuların büyük oranda zarar görmüş cesetlerini uçaktan çıkarma çalışmalarına başladı" dedi.

Rus televizyonlarında yaynlanan görüntüler uçağın paramparça olduğunu, motorların ve geri kalan parçaların çamura gömüldüğünü gösterdi.

UÇAK 20 YILLIK

Smolensk, Rusya'nın başkenti Moskova'dan 360 kilometre uzaklıkta. İlk bulguların, uçağın siste ağaçların tepesine çarparak düştüğünü gösterdiği belirtildi. Sovyet yapımı Tupolev TU154M tipi uçağın 20 yllık olduğu kaydedildi.

RUSLAR'IN ÖLDÜRDÜĞÜ POLONYALILAR'I ZİYARET EDECEKTİ

Kaçinski'nin uçağının düştüğü Smolensk bölgesinin Polonyalılar için manevi önemi çok büyük. Bu bölgedeki Katyn köyünde 1940'ta hayatını kaybeden yaklaşık 4 bin Polonyalı askerin gömüldüğü bir anıt mezarlık bulunuyor.

Rusya, Kaçinski'nin bu bölgeye gelme talebini dile getirmesine karşın uzunca bir süredir bu isteği reddediyordu. Geçtiğimiz hafta içerisinde Rusya, Kaçinski'yi değil, Başbakan Donald Tusk'ı bölgeye davet etmişti. Tusk ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin bir görüşme yapmıştı.

UÇAKTA SAVAŞTA ÖLEN ASKERLERİN AİLELERİ DE VARDI

Dış basında yer alan haberlerde Kaçinski'nin izin alamadığı için anıt mezarlığa gayriresmi bir ziyaret yapmaya karar verdiği belirtildi. Uçakta hayatını kaybeden diğer isimlerin de savaşta ölen askerlerin aileleri olduğu ifade edildi. Sovyetler Birliği altında İkinci Dünya Savaşı'nda 10-20 bin civarında Polonyalı savaş esirinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

BAŞKANIN SON GÖRÜNTÜLERİ

İŞTE CUMHURBAŞKANLIĞI UÇAĞINDA YER ALAN İSİMLERİN LİSTESİ:

[PAGE]

Zbigniew Wassermann, Milletvekili

Slawomir Skrzypek - Polonya Merkez Bankası Başkanı

Janusz Kochanowski Ombundsman

Przemyslaw Gosiewski Milletvekili

Gregory Dolniak Millietvekili

Andrew     Mücadele ve Şehitlik Anıtlarını Koruma Kurulu Başkanı

Andrzej Kremer - Dışişleri Bakan yardımcısı

Ryszard Kaczorowski- Polonya’nın sürgündeki son Cumhurbaşkanı

Krzysztof Putra- Polonya Meclisi’nin Başkan Yardımcısı

Krystyna Bochenek, Senato Başkanı Yardımcısı

Franciszek Gagor- Polonya Genel Kurmay Başkanlığı’ndan Orgeneral

Tadeusz Ploski- Başpapaz

George Bar- Rusya’nın Polonya Büyükelçisi

Polonya Ordusundan Temsilciler,

General  Bronislaw Kwiatkowski – Harekat Komutanı

General Andrew Blasik- Hava Kuvvetleri Komutanı

General Tadeusz Buk –Kara Kuvvetleri Komutanı

General Wojciech Potasinski – Özel Kuvvetler Komutanı

General Andrzej Karweta – Deniz Kuvvetleri Komutanı

Gen. Casimir Gilarski –Kumadan- Eğitim Tugayı 

Janusz Kochanowski, Janusz Krupski

Miron Chodakowski, Ortodoks baş rahip

Adam Pilch, John Osinski, Edward Duchnowski, Aleksandra Natali-Swiat, Leszek Deptula, Grazyna Gesicka, Arkadiusz Rybicki, Sebastian Karpiniuk, Jolanta Szymanek-Deresz, Wieslaw Water, Edward Wojtas, Janina Feklinska, Stanislaw Zajac, Izabela Jaruga-Nowacka, Janusz Kochanowski, Slawomir Skrzypek, Janusz Kurtyka, Andrew Carrier, Gregory Dolniak, Przemyslaw Gosiewski, Zbigniew Wassermann, Jerzy Szmajdzinski, Wladyslaw Stasiak, Aleksander Szczyglo, Jacek Sasin, Pawel Wypych, Stanislaw Komorowski, Tomasz Merta, Maciej Plazynski, Mariusz Kazan, Pawel Wypych, Mariusz Handzlik, Andrew Kremer, Lech Kaczynski, Maria Kaczynska