BIST 10.708
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.504,49
HABER /  GÜNCEL

Politkovskaya cinayetinde gözaltı

Rusya'da eski bir üst düzey polis müdürü, beş yıl önceki araştırmacı gazeteci Anna Politkovskaya cinayetini organize etme suçlamasıyla gözaltına alındı.

Abone ol

Rusya'da eski bir üst düzey polis müdürü, araştırmacı gazeteci Anna Politkovskaya'nın beş yıl önce öldürülmesiyle ilgili olarak gözaltına alındı.

Politkovskaya, apartmanının asansöründe ölü bulunmuştu.

Güvenlik güçlerinden yapılan açıklamada, geçmişte Moskova polisinde görev yapan emekli Yarbay Dimitri Pavluçenko'nun, cinayeti organize ettiği şüphesiyle gözaltına alındığı belirtildi. Tetikçi olduğu belirtilen Rüstem Muhammedov adlı bir kişi daha önce Çeçenistan'da yakalanmıştı.

Ancak cinayeti organize edenler ortaya çıkartılamamıştı.

Emekli Yarbay Pavluçenko'nun 'cinayeti organize etmesi için hala kimliği tespit edilemeyen birinden para aldığı' açıklandı.

Daha önce davada tanık olarak ifade veren Pavluçenko'nun cinayet için bir grup kurduğu ve cinayet silahını sağladığı da iddia edildi.

Özellikle Çeçenistan'daki insan hakları ihlalleri ve genel olarak Rusya'daki büyük yolsuzluk davalarını araştıran Politkovskaya, Kremlin yönetiminin başlıca muhaliflerinden biriydi.

Araştırmacı gazeteci Politkovskaya Çeçenistan'daki Rusya yanlısı yönetimi de sert bir şekilde eleştiren haberler yapıyordu.

Anna Politkovskaya, 7 Ekim 2006'da evinin bulunduğu apartmanın asansöründe ölü bulunmuştu.

48 yaşındaki gazeteci, Vladimir Putin yönetimine muhalif yayınlar yapan Novaya Gazeta adlı gazetede çalışıyordu.

Cinayetle ilgili olarak Rüstem Muhammedov'un kardeşleri, Cebrail ve İbrahim ile eski polis memuru Sergey Hacıkurbanov da gözaltına alınmıştı.

Ancak bu üç kişi iki yıl önce beraat etti, ama Rus yüksek mahkemesi kararı bozdu ve yargılamanın yeniden yapılmasına hükmetti.