BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.430,98
HABER /  GÜNCEL

Polisten hız sınırına tepki

Karayollarındaki hız sınırını arttırmak talebine Emniyet'ten tepki geldi. Polis böyle bir durumun sakıncalı olacağını dile getirdi.

Abone ol

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilikleri, hız sınırlarının yüzde 10 toleranslı uygulandığını belirterek ‘’Hız sınırını otoyollarda 135 kilometreye çıkarmak aslında 148 kilometreye onay vermektir. Bu da çok sakıncalı’’ dediler.
Ancak hükümetin de hız sınırının arttırılmasına olumlu baktığı bildirildi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ‘’Yollarımız genişledi, standartları yükseldi hız sınırları da günün şartlarına uyarlanabilir’’ dedi.

AKP Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan'ın imzasını taşıyan yasa teklifi ile otoyollarda halen 120 kilometre olan hız sınırı 135'e, bölünmüş yollarda 90 kilometre olan sınırının ise 120 kilometreye çıkarılması öngörülüyor. Tek şeritli karayollarında ise 90 kilometrelik sınır korunacak. Şehir içinde 50 kilometre olan hız sınırı ise bulvarlar ve yolların özelliklerine göre arttırılacak.

YÜZDE 10 TOLERANS
Yasa teklifi ile kırmızı ışık başta olmak üzere şehir içindeki trafik ihlallerine karşı kamera ve elektronik sistemler kurulacak. Nüfusu 3 milyonun üstünde olan belediyeler de trafik radyoları kurabilecek. Bu radyolardan hava trafik ve yol durumu bilgileri verilecek. Teklif kapsamında jandarma ve trafik polislerinin trafik cezası kesme yetkilerinin bir bölümünü belediyeler de kullanabilecek. Belediyeler trafiği engelleyen, gerekli uyarıları taşımayan, kırmızı ışıkta geçen, yanlış yere park eden araçlara ceza kesecek, araçları otoparka çekebilecek.

TBMM’de geçen yıl ele alınan ve sürücü belgeleri için yeni bir sınıflandırma sistemi getiren tasarı görüşülürken de hız sınırı konusu gündeme gelmiş bazı milletvekilleri sınırın otoyollarda 140 olmasını istemişti. Bu isteğe de emniyet karşı çıkmış ve uygulanmakta olan yüzde 10 toleransın da dikkate alınmasını istemişti. Halen otoyollarda 120 kilometre hız sınırı olmasına rağmen 132 kilometre hızla gidilebiliyor. 90 kilometre sınırı olan yollarda ise 100 kilometre aşıldığı taktirde ceza yazılıyor.