BIST 10.159
DOLAR 32,15
EURO 35,07
ALTIN 2.470,11
HABER /  GÜNCEL

İstanbulun sanat rehberi

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), sezonun açılış konserini 17 Ekim akşamı Aya İrini Müzesi'nde verecek.

Abone ol İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), sezonun açılış konserini 17 Ekim akşamı Aya İrini Müzesi'nde verecek.

Orkestrayı şef Alexander Rahbari'nin yöneteceği konserde, solist, piyano sanatçısı Hüseyin Sermet olacak. Konserde, Maurice Ravel'in "La Valse" ve "Sol Majör Piyano Konçertosu", Nikolay Rimski Korsakof'un "Şehrazat" adlı eserleri seslendirilecek.

Akbank 18'inci Caz Festivali devam ediyor. Festival çerçevesinde James Carter Quintet, yarın akşam Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda cazseverlerle buluşacak. Henüz 23 yaşındayken dünya çapında bir saksafonist olduğunu herkese kanıtlayan James Carter'a, trompette Curtis Taylor, piyanoda Gerard Gibbs, basta Ralphe Armstrong ve davulda Leonard King eşlik ediyor.

Quintet'in ardından aynı mekanda Tomasz Stanko Band sahne alacak. Piyanoda Alexi Tuomarila, kontrbasta Slawomir Kurkiewicz ve davulda Olavi Louhivuori'nin eşlik ettiği trompet sanatçısı Tomasz Stanko, 2005 ve 2007 yıllarında Amerika Down Beat dergisi tarafından dünyanın en iyi altıncı trompetçisi olarak duyuruldu.

Festival mekanlarından Babylon'da yarın akşam Sayag Jazz Machine konseri dinlenebilecek. Charly Amadou Sy, Pierre-Yves Le Jeune, Nicolas Scheid, Christophe Vermand'dan oluşan grup, Drum'n bass, jungle, breakbeat ve birçok elektronik müzik türüyle jazz, bossa nova, hip hop gibi çeşitli türleri bir araya getiriyor.

Festival kapsamında ayrıca, 18 Ekim akşamı 8 telli gitarındaki ustalığı ile tanınan Charlie Hunter Babylon'da, "Ron Carter" ve "Jason Moran & The Bandwagon" CRR'de, "Olcay Saral - Anadolu Evolution" konseri ise 19 Ekim'de Akbank Sanat Merkezi'nde izlenebilecek.

İtalyanlar'ın uzun kızıl saçlarından ötürü "Milva la Rossa / Kızıl Milva" lakabıyla anılan dünyaca ünlü sanatçısı Milva, 23 Ekimde Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde özel orkestrası eşliğinde bir konser verecek.

Konserde, kendisi için bestelenen tangolardan oluşan bir repertuvar sunacak olan Milva, adını ilk kez 1961 yılında Sanremo Müzik Festivali'nde aldığı üçüncülükle duyurdu. Özellikle Bertolt Brecht şarkıları ile tanınan Milva, 1973 yılında oynadığı "Üç Kuruşluk Opera" ile kendisine Avrupa'da büyük ve haklı bir ün kazandırdı. Dünyanın en prestijli tiyatrolarında Brecht resitallerinde ve Luciano Berio operalarında çok başarılı performanslar sergileyen sanatçının sayısız albümü ve pek çok ödülü bulunuyor.

İstanbul'da tiyatro

Bahçelievler Belediye Tiyatrosu'nda yarın akşamdan itibaren, "Bir Tavsiye Mektubu" adlı oyun izlenebilecek. Dünyaca ünlü mizahçı Ephraim Kishon'un yazdığı oyunu Kerem Yılmaz sahneye taşıdı.

2. Dünya Savaşı sonrası dünyanın herhangi bir coğrafyasında geçen alegorilerle süslü eleştirel bir komedi olan "Bir Tavsiye Mektubu", başarılı bir bürokrasi eleştirisi olarak tanımlanıyor.

Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yarın akşamdan itibaren, "Dolu Düşün Boş Konuş" adlı oyun sahnelenecek.

1991 yılında Evening Standart tarafından "Yılın Komedisi" seçilen ve aynı yıl Edinburgh Fringe'de ödül alan İngiliz oyun yazarı Steven Berkoff'un kaleme aldığı oyun, korku, nefret ve yetersizlik duygusuyla yaşamaya çalışan bir avuç insanın günlük yaşamlarına zekice saptamalar ve ironik bir dille ayna tutuyor.

18 Ekim'de Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde, "Salvador Dali Göndermeleri İçimi Isıtıyor", Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde, "Köşk", Piramid Sanat'ta da "Hoş Gelişler Ola" adlı oyunlar izlenebilecek.

Adını Kars yöresine ait "Hoş Gelişler Ola / Mustafa Kemal Paşa" adlı türküden alan oyun, Birinci Dünya Savaşı'ndan ağır kayıplarla çıkan ve işgal edilen Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan zorlu süreci anlatıyor.

Oyunda ulusça yaşanan zorluklar ve görülen ihanetlerin anlatılmasının yanı sıra değişik kişi ve kaynaklardan derlenen anıları ile Mustafa Kemal'in bugünlere hala ışık tuttuğu vurgulanıyor.

Oyun sırasında ve oyun arasında, Atatürk'ün sevdiği şarkılar ve türküler de izleyici ile buluşturularak, onun her yönüyle anılması amaçlanıyor.

Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde 21 Ekimde "39 Basamak" adlı oyun sahnelenecek. Kent Oyuncuları'nın sahneye koyduğu oyunu Mehmet Birkiye yönetiyor. Korku, gerilim ve komediyi buluşturan oyunu, John Buchan'nın romanından Patrick Barlow sahneye uyarladı.

Bu hafta ayrıca Tiyatro DOT'da "Karatavuk / Blackbird", İstanbul Devlet Tiyatroları Cevahir Sahnesi'nde "Bir Şubat Gecesi" ve "Ful Yaprakları" adlı oyunlar da izlenebilecek.

Şehir Tiyatroları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Sait Faik Abasıyanık, Savaş Dinçel, Yahya Kemal ve "Barış gelini Pippa Bacca" anısına hazırlanan 3 yeni oyunu seyirciyle buluşturacak.

Sait Faik Abasıyanık ve Savaş Dinçel'in anısına yeniden sahneye taşınan, "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye" Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde izlenebilecek. Sait Faik'in yapıtlarından yola çıkarak, Savaş Dinçel'in
uyarladığı ve Ergün Işıldar'ın yöneteceği oyunda Naşit Özcan rol aldı.

Yahya Kemal anısına oynanan, "Kendi Gök Kubbemiz", Sönmez Atasoy tarafından kaleme alındı ve Engin Uludağ tarafından yeniden sahnelendi. Toron Karacaoğlu'nun rol aldığı oyun, Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde izlenebilecek.

Bu hafta sahnelenecek oyunlardan biri de "Barış gelini Pippa Bacca anısına oynanan Matei Visniec'in yazdığı, Orhan Alkaya'nın yönettiği, "Savaş ve Kadın" olacak. Yüzyılın son çeyreğinde, yakın coğrafyada etnik savaşların en trajik olanı Yugoslavya iç savaşını konu edinen "Savaş ve Kadın", Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

İstanbul'da sergiler

Sanatçı Philip Tsiaras'ın resim sergisi, 18 Ekim'den itibaren Galeri Artist Çukurcuma'da gezilebilecek. Tisaras, tuval, cam, seramik, bronz, fotoğraf dahil çok çeşitli malzemeyle çalışan, dünyanın her yerinde 70 den fazla kişisel sergi açan 1952 New Hampshire doğumlu sanatçının eserleri New York Metropolitan Müzesi'nin sürekli koleksiyonunda, ayrıca İtalya, Almanya ve Amerika'nın ise önemli müzelerinde yer alıyor.

Rezan Has Müzesi, yeni sezonda sanatseverleri dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Haliç'i konu alan resim ve fotoğraf sergisi ile buluşturuyor. 23 Ekimde açılacak "Haliç..." sergisinde Adnan Çoker, Bedri Baykam, Devrim Erbil ve Ergin İnan gibi günümüz çağdaş resim ustalarının Haliç'i kendi tarzlarında yorumladıkları eserler yer alıyor.

Müzenin ev sahipliği yaptığı sergilerden bir diğeri ise fotoğraf sanatçısı Burak Serdaroğlu'nun, "Derme/ Çatma" adlı sergisi oldu. Sergi, 22 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında gezilebilecek.

Çocuk Müzikali "Heidi", İstanbul Devlet Opera ve Balesi Süreyya Operası'nda 19-26 Ekim 2008 tarihleri arasında sahnelenecek.