BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.447,16
HABER /  GÜNCEL

Başbuğun açıklaması dış basında

Orgeneral Başbuğ kükredi, dış basına da manşet oldu. Financial Times, Başbuğ'un tartışma yaratan açıklamalarını manşete taşıdı.

Abone ol Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un tartışma yaratan son açıklamaları, yabancı basının da dikkatini çekti.

- İngiliz gazetesi Financial Times: Ankara kaynaklı, Delphine Strauss imzasını taşıyan haberde “Türk ordusu, medyanın iddialarını kınadı" başlığını kullandı. Gazete şunları yazdı:

“Türkiye’nin ordu komutanı, bir gazetenin sızdırılmış belgelerini yayımlaması ve ordunun hatalarının, Kürt asileriyle çatışmalarda 17 askerinin ölmesine katkıda bulunduğunu öne sürmesi üzerine medyaya çattı.

Türkiye’nin ordusunun yeterliliği, çok ender sorgulanıyor. Siyasetteki etkinliği - ki seçilmiş liderleri iktidardan uzaklaştırmak için 50 yılda dört defa müdahale etti ? kamu düzenin garantörü olduğu yolundaki yaygın inancına dayanıyor."

Ancak gazete, son yılların PKK’nın gerçekleştirdiği en kanlı saldırısı olarak nitelendirdiği Aktütün eyleminin eleştirilere neden olduğu ve ordunun “savunma pozisyonu"na geçmesine yol açtığı yorumunu yaptı.

Orgeneral Başbuğ’un açıklamalarına dikkat çekildiği haberde Başbuğ’un belge sızdıranlar ve yayınlayanlar hakkında yasal işlemlerle “tehdit ettiği"ni yazdı.

Financial Times, Başbuğ’un eleştirilerin özellikle ordunun PKK’nın saldırı hazırladığı uyarılarını göz ardı ettiğini iddia eden “provokatif" gazeteye yönelik olduğunu da öne sürdü.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun golf oynarken görüntülenmesi konusuna da değinen gazete, ordunun, zaten “Hava Kuvvetleri Komutanı’nın, binlerce insanının sokaklara dökülmesi vesilesi olan, ölen askerlerin cenaze törenine katılmak yerine golf oynadığını gösteren fotoğrafların yayınlanması üzerine yaşanan halka ilişkiler felaketini kontrol altına almak için mücadele ettiği"ni de yazdı.