BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,04
ALTIN 2.474,39
HABER /  GÜNCEL

Polisi aşağılayan afişlere yasak

Diyarbakır'da İşkenceye karşı mücadele günü için asılan afişler polisi aşağıladığı gerekçesiyle toplatıldı

Abone ol

İHD Diyarbakır Şubesi ve kentteki 5 kurumun 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü vesilesiyle düzenleyecekleri etkinlikler çerçevesinde kent genelinde asılan afişler, Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararıyla toplatıldı.

Karara tepki gösteren İHD Diyarbakır Şu Yöneticisi Av. Pınar Dalkuş, "Verilen kararda devletin polisini aşağıladığımız gerekçe gösterilmiş, peki her gün sokaklarda aşağılanan işkence gören insanımız ne olacak? Bu fotoğraflarda aşağılanan kim onu sormak gerekir" dedi.

26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü vesilesiyle İHD Diyarbakır Şubesi, MAZLUMDER, Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Diyarbakır Tabip Odası ve KESK Diyarbakır Şubeler Platformu tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Diyarbakır'ın çeşitli noktalarına polis işkencesini ve sokaktaki polis şiddetini konu alan afiş ve billboardlar asıldı.

Afişler TCK'nın 301/2 maddesi gerekçe gösterilerek toplatıldı. Toplatma kararında şunlara yer verildi:
"İlimizde kurulu bulunan ve faaliyet gösteren İHD, MAZLUMDER, TİHV, KESK, Diyarbakır Tabip Odası ve Baro Başkanlığı'nın amblemleri bulunan ve şehrin muhtelif yerlerinde bulunan Billboardlara asılan afişlerde '26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü' ibaresiyle başlayıp aşağısında toplumsal olaylarda yaşanan bir hadisenin fotoğrafının yer aldığı, fotoğrafın altında ise 'İşkence bir insanlık suçudur sokak işkencelerine yasal kılıf orantılı güç' yazısının yer aldığı ve TCK'nın 301/2 maddesine muhalefet olarak değerlendirilen bu afişler ile ilgili toplatılması ve el konulmasına karar verildi."

İşte toplatılan afişlerden biri: