BIST 10.647
DOLAR 32,25
EURO 34,96
ALTIN 2.438,34
HABER /  GÜNCEL

Polis müdüründen olay sözler!

Bir polis müdürü öyle bir açıklama yaptı ki bir çok siyasi parti liderini zan altında bıraktı. İşte bir hayli ilginç olan o sözler;

Abone ol

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Ahmet Pek, "Yakın zamana kadar, organize suç örgütleri seçimlerde kimin, hangi partiden, nereden, kaçıncı sıradan aday olacaklarını belirleyebilmekteydi. Artık o dönem kapandı" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Ahmet Pek, günümüzde, özellikle yerel siyasette kimlerin aday olacağı ve bunların sıralamalarında etkili olan organize suç örgütlerinin, artık bu gücü bulamadıklarını söyledi. Emniyet Genel Müdürlüğü, organize suç örgütlerini özellikle adayların belirleme sürecinde telefonlarının da dinlenmesi dahil olmak üzere yakın takip altına aldı.

ADAYLARI BELİRLİYORLARDI

Pek, günümüzde mafya tipi organize suçların polis literatüründe önemli bir kavram olarak yerini aldığını belirten Pek, gelinen durumu polis akademisi öğrencilerine şöyle anlattı:

"Yakın zamana kadar, organize suç örgütler, özerk kurumların seçimlerinde en önemli etken olabilmekte, genel ve yerel seçimlerde kimin, hangi partiden, nereden, kaçıncı sıradan aday olacaklarını belirleyebilmekte, yüksek kar getiren özel ve devlet kurumlarına sızabilmekteydi. Aynı zamanda sanat, spor ve magazin dünyasının önemli isimleriyle birlikte anılarak, popülaritelerini artırmak suretiyle legal görünüm sergilerken, özenti kaynağı oluyordu.

KUDRET VE ETKİLERİ AZALDI

Toplumun bazı kesimlerinde sempati uyandıran, organize suç örgütleriyle özdeşleşmiş isimlerin, birbiri ardına cezaevlerine girmesi, yargılama sürecinde maskelerinin düşmesi, devlete olan güveni artırdı. Bugün itibariyle organize suç örgütleri eski faaliyet sahalarının tamamında boy gösterememekte, bulundukları alanlarda ise kuvvet, kudret ve tesir bakımından etkilerinin azaldığı görülmektedir.Artık, suç odağı haline gelen ve isimleri kamuoyunca ezberlenen şahıs ve gruplar günlük hayatımızda sempatik ortamlarda karşımıza çıkamamaktadır.

RANTIN YÜKSEK OLDUĞU HERYERDE

Rantın yüksek olduğu her yerde görülebilen organize suç örgütleri, başta inşaat, kamu ihaleleri,. eğlence, turizm, sağlık gibi sektörlerde sözde 'hakemlik hukuku oluşturma', koruma sağlam, anlaşmazlıkları çözme yöntemleriyle haksız çıkar sağlayabilmektedirler. Genel olarak eğitim seviyesi düşük, kolay kazanma amacında, suça meyilli, gelir seviyesi az, lüks düşkünlüğü fazla, işsiz, genç kesimden eleman temin edebilmektedirler."

DAHA FAZLA TANIK BULUNUYOR

Mafya tipi yapılanma gösteren suç örgütleri, şikayetçileri korkutmakta, tanıkları ise sindirmekte iken, Temmuz'da yürürlüğe giren Tanık Koruma Kanunu, operasyonlarda daha fazla şikayetçi, daha fazla tanık bulunmasını sağladı. Vatandaşın, Devlete olan güveninin de göstergesi olan bu durum, soruşturmalarda delil çeşitliliğine de neden olmaktadır.

KOLLUK TEK BAŞINA BAŞARILI OLAMAZ

Siyasi ve ekonomik istikrarsızlık, metropollere yoğun göç, dengesiz gelir dağılımı, yolsuzluğun kol gezmesi, eğitim seviyesinin düşüklüğü, kamunun etkisizliği, adaletin geç tecelli etmesi, yeterince ceza verilememesi gibi sebepler hem terör, hem de çıkar amaçlı suç örgütlerini güçlendiren, pervasızlaştıran iklimlerdir. Bu atmosferde kaydedilen kolluk başarısı, tek başına sonuç almaktan uzaktır. Başarı için, olumsuz tablonun tersine dönmesidir.

50 İL'DE PROJELİ OPERASYON

Daire Başkanı Ahmet Pek, deşifre edilen suç gruplarının yerini, yenisinin alma gayretinin doğal bir süreç olduğuna dikkat çekti. Pek, şunları söyledi:
"Tasfiye edilenlerin boşluğunu doldurmak amacıyla oluşum sürecini tamamlamamış, suç dünyasında şöhreti küçük olan, metropol şehirlerimizin bir bölgesinde , küçük şehirlerimizde ya da ilçelerimizde varlık gösterebilen , suç çeşidi kısıtlı gruplar tespit edilmektedir. Operasyon sayısı azalmakta ancak bir plan kapsamında yürütülen projeli çalışmalar sonucu her yıl ortalama 50 il'de yerel suç örgütleri adli mercilere teslim edilmektedir."