BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,12
ALTIN 2.507,41
HABER /  GÜNCEL

Bizim bankalar tavuk gibi

Vallahi biz demiyoruz, bunu diyen Bakan Zafer Çağlayan... Biraz kızgın, biraz da sitemkar. Radikal sözler ve çağrısı var.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’dan bankalara ilginç uyarı. Bakan Çağlayan, vatandaşların, yeni, taze krediye ihtiyacı olduğunu ifade ederek, şu çağrıyı yaptı:

"Bankalar, ellerindeki kredileri satmak zorunda, yumurtaya oturan tavuk gibi paranın üzerine oturamaz. Bankanın satmadığı para, elinde pimi çekilmiş bomba gibidir. Satarken de bir taraftan sicil düzenlemesinin yapılması gerekiyor."

KARA LİSTEDEKİLERE AF
TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan. bankaların kara listesinde olanlara yönelik sicil affına ilişkin önerilerin komisyon gündemine geleceğini ve kısa sürede TBMM Genel Kurulunda da yasalaşacağını söyledi. Bu tür bir temizleme için bankaların yasal düzenlemeye ihtiyaç duymadan ve beklemeden yapabileceklerini de belirtti. Çağlayan, etik davranış olarak görmek gerektiğini, bir kişinin, herhangi bir nedenle çekini, senedini zamanında ödeyemeyebileceğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kredi kartını, çekini, senedini ödeyemeyebilir ancak bunların hepsini daha sonra ödemişse, onun kötü sicilinin ortadan kaldırılması gerekir. Bunu, sürekli, bankaların, Merkez Bankasının kaydında tutmak, o insanlara yeni kredi verme hakkını engelliyor. Bana göre, anayasal bir haksızlık da var. Bunu ortadan kaldırmak için düzenlemeyi getirdik. Umuyorum, bu sorunu ortadan kaldıracağız. Böyle bir ortamda insanların, yeni, taze krediye ihtiyacı var. Bankalar da ellerindeki kredileri satmak zorunda, bankanın görevi o. Banka, yumurtaya oturan tavuk gibi paranın üzerine oturamaz, o parayı satmak zorunda. Bankanın satmadığı para, elinde pimi çekilmiş bomba gibidir. Satarken de bir taraftan bu sicil düzenlemesinin yapılması gerekiyor."

DOGALGAZ KESİNTİSİ
Rusya'nın batı hattından alınan doğalgazın kesilmesinin, sanayicileri nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soruya karşılık Çağlayan, bu konuda kendisine gelen bir şikayet olmadığını söyledi. Çağlayan, "Geçmiş yıllarda da doğalgaz kesilmişti ancak orada bile etkilenmemişti. Bu noktada da fazla etkileyeceği kanaatinde değilim, hemen çözülecek gibi görünüyor. Alternatif kaynaklar devreye girebiliyor" dedi.

NAZIM HİKMET
Nazım Hikmet'i, vatandaşlıktan çıkaran Bakanlar Kurulu kararını kaldıran yeni bir kararnamenin imzaya açılmasına ilişkin sorular üzerine de Çağlayan, son derece olumlu bir düzenleme olduğunu söyledi. "İyi olmuştur, doğru olmuştur. Ben de imzası olanlardan biriyim" diyen Çağlayan, "141 ve 142. maddeler kalktığında da bu düzenleme yapılabilirdi. Ama 2000'li yıllardan önceki hükümetler yapmadı" görüşünü dile getirdi.