BIST 10.209
DOLAR 32,35
EURO 34,80
ALTIN 2.395,22
HABER /  POLİTİKA

PKK'nın polis teşkilatı var mı?

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde terör örgütü PKK'ya yakınlığıyla bilinen Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) asayiş birimlerinin kuruluşunu törenle ilan ettiği söylenmişti.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

PKK'nın, Şırnak'ın Cizre ilçesinde ‘asayiş' birimleri oluşturduğuna dair görüntüler ortaya çıkmıştı.

Peki bu görüntü gerçek mi? Paralel devlet süreci için Güneydoğu'da ayrı bir polis teşkilatı mı yapılandırılıyor? O eğitim görenler kimler?

Kamuoyu bu sorunun yanıtını ararken gözler BDP'ye çevrildi. BDP'li vekil Nursel Aydoğan 'Süreci zora sokmak isteyenlerin yalan haberi' açıklaması yaptı. Sehattin Demirtaş ise "O görüntüler parti teşkilatımız vasıtası ile araştırılacak" diyerek açık kapı bıraktı.

PKK'nın kendi polis teşkilatını kurduğu haberlerinin yalan olduğunu belirten BDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan İnternethaber'e şunları söyledi:

SÜRECE YÖNELİK BİR HABER

"Dün mecliste de bir MHP Milletvekili bir gazeteyi göstererek bu konuyu gündemleştirmeye çalıştı. Bu haber doğru değil. Tam da Kürt sorununun, çözümün, barışın tartışıldığı bir dönemde, bizim barışı toplumsallaştırmaya çalıştığımız bir dönemde bu tür haberlerin yapılması bu süreci baltalamaya yönelik bir habercilik anlayışı. KCK'yi ve PKK'yı biliyoruz. Herhangi bir şey yaptığı zaman bunu saklayan gizleyen bir hareket değil. Yaptığını Türkiye kamuoyu ile paylaşan ve yaptığının mantığını ortaya koyar. Sürece yönelik, Türkiye halkını tedirgin etmeye yönelik yanlış bir haber"

Bu tür haberlerin çözüm sürecine yönelik haberler olduğunu belirten Hakkari milletvekili Adil Zozani şunları söyledi:

"Bu tür haberler ya da görüntüler Türkiye kamuyounda çok abartılır. Cizre'de çekildiği ifade edilen görüntüler var. Bu tartışmalara sebebiyet veren görüntü bu. İlk defa olan bir durum değil bu, daha önce çok kere benzer görüntüler yaşandı bu bölgelerde. Gençlerin zaman zaman böyle aktiviteleri oldu ama PKK'nin asayiş unsurlarını kurduğu şeklinde değerlendirilmesi yansıtılması yanlış olur.

BU GÖRÜNTÜLERE DE DAHA ÖNCE DE RASTLANIYORDU 

 "Demek istediğim şu, bu tür görüntüler, özellikle toplumsal olaylarda ve asayiş olaylarında rastlanan görüntüler. Bu sürecin birinci aşamasının tamamlandığı bir noktada bu görüntünün verilmiş olması, sürecin hassasiyetleriyle bağlantılıdır diye düşünüyorum. Herkes kendi cenahında farklı bir şekilde yorum çıkarabiliyor. Dolayısıyla ben çok büyütülecek bir durum olduğunu düşünmüyorum."

PKK KENDİ TEŞKİLATINI KURACAK OLSA NEDEN SINIR DIŞINA ÇEKİLSİN

"PKK kendi polis teşkilatını kurma gibi bir durumu olmuş olsa, gerillasını neden sınır dışına çeksin. Bu durumdan böyle bir yoruma ulaşmak çok gerçekçi değil. Bu sürecin selameti açısından kendi silahlı unsurlarını sınır dışına çekip çatışmazlık ortamını sürdürür olması değerlendirilmelidir. diğer değerlendirmelerin tamamı spekülasyondan ibarettir."

PKK'nın kendi polis teşkilatını kurması yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirten BDP Şırnak vekili Hasip Kaplan ise şunları söyledi:

"Bana böyle bir bilgi henüz gelmedi. Bu çözüm sürecinde gereksiz bir şekilde bazı şeyler abartılıyor. Genellikle büyük şehirlerde falan küçük gruplar bu tür şeyleri yapıyorlardı, bu olay yeni değil ki. Genç güçler mahalle aralarında bu tür şeyler yapılıyordu.

 

DEMİRTAŞ: ARAŞTIRIYORUZ

Cizre'de PKK'lılar tarafından kurulduğu belirtilen YDG-H adlı grubun Cizre'de düzenlediği 'diploma töreni' görüntüleri için BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "parti teşkilatımız vasıtası ile araştırıyoruz" dedi.

PKK ’lılar tarafından kurulduğu belirtilen YDG-H adlı grubun, Cizre’de düzenlediği tören ile 'asayiş birimi diplomaları' dağıtması dün medyaya yansımıştı.

İŞTE DİPLOMA TÖRENİNDE OKUNAN AÇIKLAMA

'Diploma töreni'nde okunan açıklamada, “Diyarbakır ’da Nevruz kutlamalarında ilan edilen demokratik kurtuluş ve özgür yaşamı inşa hamlesiyle birlikte yılların özgürlük mücadelesi yeni bir sürece girdi. Kürt ve Kürdistan’ın varlığının kabul edilmeye başlandığı bu süreçle birlikte temel mücadele alanının yeni özgür yaşamı inşa etme olacağı kesindir. Bunun ilk ve temel ayağı şüphesiz öz savunmadır. YDG-H olarak öz savunma endeksli asayiş güçlerini oluşturmayı tarihsel bir sorumluluk olarak üstleniyoruz” denilmişti.

Üniformalı PKK’lıların daha sonra şehir merkezinde yol kontrolü yaptıkları bildirilmişti.


Şırnak'ta PKK polisi mi var? 

Şehir ve gençlik yapılanmalarına ağırlık veren PKK, Şırnak'ın Cizre ilçesinde ‘asayiş' birimleri oluşturdu. (Devamı...)

2696.jpg