BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

PKK'nın ölülerini bile kabul etmedi

Terör örgütü PKK'nın öldürülen İranlı ve Suriye'li üyelerinin cenazelerini İran kabul etmedi

Abone ol

Hakkari Çukurca'nın sınıra yakın Kazan bölgesinde öldürülen ve 19'u Malatya Devlet Hastanesi morgunda bekletilen PKK'lılardan 8'inin İran'lı, birinin ise Suriye'li olduğu öğrenildi.

Ankara'ya gelen 45 kişilik grupta yer alan İran ve Suriye'li aileler, çocuklarının cenazelerinin İran makamları tarafından ülkeye kabul edilmediğini belirterek, sınıra yakın yerlerde gömülmeleri için yardım istedi. Adalet Bakanlığı ise genelgeye rağmen cenazelerin sınıra en yakın yer olan Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde toprağa verilmesi yönünde karar verdi.
19 PKK'lının cenazesini almak için 45 kişiden oluşan aile grubu dün Ankara'da Adalet Bakanlığı'na ulaşmaya çalıştı. Aileler dün BDP Genel Merkezi ve MAZLUMDER Genel Merkezi'ni ziyaret ederek, yardım talebinde bulundu.

"SINIRA YAKIN OLSA, YILDA BİR MEZARINA GELSEM"

Çatışmada öldürülen PKK'lı Deniz Derya kod adlı Leyla Halimi'nin annesi Habibe Hacızade, tek isteğinin çocuğunun cenazesini İran sınırına yakın bir yerde toprağa vermek olduğunu belirterek, "Sınıra yakın bir bölgede toprağa verebilsem, yılda bir kez de olsa gelir çocuğumun mezarını ziyaret edebilirim. Bunu da kimse bir anneye çok görmesin" dedi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da Adalet Bakanlığı'nın 30 Kasım 2011 tarihinde yayınladığı genelgeye göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan birisinin cenazesini istediği yere götürebilmesi için o ülkenin konsolosluğundan cenazenin kabul edileceğine dair belge istediğini söyledi. Aydoğan, "Aileler sınıra yakın bir bölgede çocuklarını toprağa vermek istiyor. Bakanlığın genelgesine göre cenazelerin adli raporun tutulduğu yerde toprağa verilmesi lazım. Aileler Malatya uzak olduğu için, sınıra yakın bir yer istiyorlar" diye konuştu.

Adalet Bakanı ile dün gün boyu temasa geçen Aydoğan'ın girişimleri sonuç verdi. Adalet Bakanlığı, DNA testi yapılan 7 İranlının cenazelerinin Doğubeyazıt ilçesinde toprağa verilmesi yönünde karar verdi.