BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.500,04
HABER /  GÜNCEL

PKK'nın ilk çekileceği bölge

Abdullah Öcalan'dan gelen üçüncü mektupla birlikte terör örgütü çekilme hazırlıklarına başladı.

Abone ol

Öcalan'ın mektubunu alan Kandil'in, çekilmeye Karadeniz'den başlayacağı iddia edildi.

Milliyet'ten Namık Durukan imzalı göre Öcalan’la iki gün içinde 6. görüşmeyi yapması beklenen BDP heyeti aracılığıyla çekilme çağrısı yapacak olan Öcalan’ın silahlı gruplara, “Harekete geç” talimatı vereceği iddia ediliyor.

Öcalan’ın mektubunu dün Kandil’e ulaştıran BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, dün yanıtı alarak Türkiye’ye döndü. Kandil’de KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ile Yürütme Konseyi üyeleri Sabri Ok, Ronahi Serhat ve Sülbüs Peri tarafından karşılanan BDP heyeti, Öcalan’ın çekilme çağrısını tartıştı. Görüşmede çekilmenin başlama tarihi ve yöntemi ele alındı.

MEKTUP ÇEKİLMEYE İLİŞKİN TEKNİK KONULAR İÇERİYOR

Öcalan tarafından gönderilen beş sayfalık mektubun daha çok çekilmeye ilişkin teknik konular içerdiği öğrenildi. BDP heyetinin İmralı’da Öcalan’la 14 Nisan’da yaptığı görüşme sonrası Kandil’den silahlı gruplara “Ana kamplarda toplanmak için harekete geçin” talimatı gitti. Grupların büyük bölümü ana kamplara ulaştı.

ÖNCE KARADENİZ ARDINDAN DERSİN

Alınan bilgilere göre, ilk çekilme sınıra uzak yerlerden başlayacak. Karadeniz ve Erzurum bölgelerinde az sayıdaki gruplar ‘Dersim alanı’ olarak adlandırılan bölgeye doğru harekete geçti. Kısa süre içinde Dersim alanına ulaşması beklenen gruplar, buradaki büyük grupla birleşip çekilmeye başlayacak. İlk büyük grup da bu bölgeden çekilmiş olacak.

VAN VE HAKKARİ ÜZERİNDEN ÇIKIŞ

Dersim’den Kars ve Erzurum’u takip edecek gruplar Van ve Hakkari üzerinden Hakurk bölgesindeki güvenli koridoru takip ederek Kuzey Irak’a ulaşacak. Sınır hattında faaliyet gösteren gruplar, gelen grupları karşılayıp ihtiyaçlarını giderdikten sonra son grupla birlikte Kuzey Irak’a çekilecek.

ÇEKİLMEYİ KANDİL AÇIKLAYACAK

Öcalan’ın mektubunu alan KCK yönetimi, “sürece ilişkin birkaç gün içinde bir basın açıklaması yapılacağını” duyurdu

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder, Gülkan Kışanak ile birlikte önceki gün Kandil’e giderek Öcalan’ın mektubunu verdi.

Kandil’de KCK yöneticileri Murat Karayılan, Sabri Ok, Ronahi Serhat ve Sülbüs Peri ile bir toplantı yapan BDP heyeti daha sonra Erbil’e döndü.

5 sayfalık mektup

Öcalan’ın çekilmeye ilişkin teknik detaylara yer verdiği 5 sayfalık mektubu alan KCK yönetiminden Fırat Haber Ajansı aracılığıyla bir açıklama geldi. Açıklamada Öcalan’la görüşen BDP heyetinin mektubu kendilerine ulaştırdığı belirtilerek “Önemli bir kararlaşma sürecini ihtiva eden mektup ve sürece ilişkin yapılacaklara dair önümüzdeki günlerde tarafımızdan bir basın açıklaması yapılacaktır” denildi.