BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.423,51
HABER /  MEDYA

'PKK silah bırakmayacak' Flaş iddia

Abdullah Öcalan'ın PKK'ya silah bırakma çağrısı yapması ve 10 maddelik taslak gündeme damgasını vurdu Peki PKK gerçekten silah bırakacak mı?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 28 Şubat günü Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP heyetinin görüşmeleri sonrası HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in duyurduğu 'Abdullah Öcalan'ın PKK'ya silah bırakmanın tartışılması üzerine kongre toplanması' çağrısı hem Türkiye'nin hem de dünyanın gündemine oturdu

PKK SİLAH BIRAKACAK MI?

Tarihi bir çağrı olarak nitelendirilen bu silah bırakma çağrısının içeriği duyurulduğu günden bu yana siyasetçiler ve kanaat önderleri tarafından farklı şekillerde yorumlanıyor Hürriyet'ten Şükrü Küçükşahin HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan ve görüştüğü bazı HDP yöneticilerinden edindiğim izlenimleri aktardığı bugünkü yazısında Abdullah Öcalan'ın 'PKK çağrısı'nın yanlış okunduğunu, yanlış yorumlandığını ileri sürdü.

SİLAH BIRAKMA MI, EYLEMSİZLİK Mİ?

Küçükşahin Ocalan'ın PKK'ya 'silah bırakma' çağrısının abartılı bir şekilde sunulduğunu, aslında 'PKK,'nın artık bölgemizdeki ordulardan biri haline geldiği için Öcalan'ın çağrısını, 'Kandil silah bıraksın' diye değil, 'PKK, Türkiye'de artık silah kullanmasın' amaçlı okunması gerektiğini, bunun bir silah bırakma değil eylemsizlik planı olduğunu' ileri sürdü.

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

HÜKÜMET ve HDP heyetinin, çözüm süreciyle ilgili cumartesi günkü ortak açıklamasının estirdiği olumlu hava bir miktar dağılsa da karamsarlığa düşmeye gerek olmadığı açık.

Genel Başkan Selahattin Demirtaş başta olmak üzere dün görüştüğüm HDP yöneticilerinden edindiğim izlenim ve KCK'dan gelen açıklamaya rağmen cumartesi günü yaşananlar tarihidir, hâlâ önemli sıkıntılar varlığını sürdürse de.

Sıkıntının temelinde 'silah bırakma' tartışması yatıyor.

Hükümet böylesi bir kararın Türkiye'yi rahatlatacağını düşünüyor; o nedenle yapılan açıklamayı bu temel üzerinden anlatmak istiyor. Hükümet hiç de haksız değil; hatta, keşke daha yolun başında 'silah bırakma' şartı konulabilseydi, ama başarılamadı ve bugüne gelindi.

SİLAH BIRAKMA DEĞİL, EYLEMSİZLİK

Ocalan'ın PKK'ya 'silah bırakma' çağrısı yapmasını abartılı bir şekilde sunmasını ise hükümetin yanlışı görmeli.

(...)

PKK, artık bölgemizdeki ordulardan biri haline geldiği için Öcalan'ın çağrısını, 'Kandil silah bıraksın' diye değil, 'PKK, Türkiye'de artık silah kullanmasın' amaçlı okumalı.

Daha da ötesi, 'Türkiye'de silahsızlanma' beklentisi dahi yanıltıcı olabilir.

Cumartesi günkü sözlerin dünyada, 'cezaevindeki liderden ateşkes çağrısı' diye yankı bulması da bunun bir göstergesi; ancak öncekilerinden çok ileri.

HDP yönetimine göre de çağrı, son derece yaşamsal ve anlaşılan o ki, 15 günlük sıkı müzakerelerin ardından hükümetin elini güçlendirme hedeflenmiş.