BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Piyasalara YÖK tasarısı darbesi

IMKB 100 endeksi 17 bin 100'lerden destek bulurken, dolar kuru 1 milyon 490 bin liralara ilerledi.

Abone ol

Bono bileşikleri ise, gelecek haftanın ihalelerinin de bekleyişi içinde sert satışlarla yüzde 26,20'lere ilerledi.

Haftanın son işlem günüde, piyasaların yönünü değiştirebilecek fazla bir gelişme yok. Buna karşılık, baskı unsuru oluşturan unsurlar oldukça çok. YÖK Yasa Tasarısı'na Genelkurmay'dan gelen sert tepkinin ardından, hükümetin vereceği yanıt merak konusu. Bir tarafta ise, dolar kuru ve kura paralel hareket eden borsa ve bono bileşikleri, Amerika'da açıklanacak tarım dışı istihdam verilerini bekleyecekler. Bu veriler, Amerika Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımı açısından önem taşıyor ve bu önemiyle, global piyasalarda da etkisini hissettirecek.

ENDEKS 17 BİN 100'DE DESTEK BULDU

Bir yanda, makro ekonomik görünümün nasıl ilerleyeceği, hükümetin ekonomi politikalarına ne kadar bağlı kalacağı ve IMF ile stand-by'ın bitmesinin ardından ne gibi gelişmeler olacağı merak edilirken, bir tarafta Amerika Merkez Bankası'ndan beklenen faiz artırımının uluslararası piyasalarda yarattığı çalkantılar, bir tarafta ise, siyasi tansiyonda yükseliş var. Hükümetin, Genelkurmay'ın sert tepkisine nasıl bir yanıt vereceği merak edilirken, bir yanda da Afganistan'a asker gönderilmesi ile ilgili gelen BM talebinin nasıl değerlendirileceği izlenecek. İlk seansta piyasayı tutan 17 bin-17 bin 100 destek bandına karşılık, yukarıda 17 bin 500 seviyesi, güçlü bir direnç haline geldi. Yükselişlerin kar satışı fırsatı yarattığı borsada, kalıcı bir yükseliş için satın alınabilecek olumlu bir beklenti de yok.

BONO BİLEŞİKLERİ, KURU İZLİYOR

Gelecek haftanın ihale programını bekleyen bono bileşikleri, yüzde 24,60'larda bulunan fonlama maliyeti seviyesinin oldukça üzerinde. Bu seviyelerin, orta vadede dahi olsa Merkez Bankası'ndan bir faiz indirimi geleceği beklentisiyle, pozisyon açmak için uygun olduğu kanısındaki bankacılar, "Amerika'da açıklanacak veriler ve bu veriler öncesinde global piyasalarda yaşanan dalgalanma, bono piyasasında tepki alımlarının gelmesini önlüyor. Tercih zaten kısa vadeden yana. Bu nedenle, kısa vadede yüzde 25,50-26,50 aralığı korunacaktır" yorumunu yapıyorlar.

DOLARDA 1 MİLYON 500 BİN SINIRI

Haftanın son işlem gününde, fonlama maliyeti kaynaklı satışların da 1 milyon 490 bin liralardan geri çekilmede pay sahibi olduğu üzerinde duruluyor. Ancak, Amerika'da açıklanacak tarım dışı istihdam verileri, 1 milyon 500 bin engelinin aşılıp aşılamayacağını gösterecek temel kriter. Piyasada satışların, özellikle yabancı kaynaklı alımlarla karşılanması nedeniyle 1 milyon 450 bin liraların altına çekilmek de kısa vadede zor görünüyor. Öte yandan, 1 milyon 500 binlerin üzerinde hareket edilmesi, olası bir döviz satış müdahalesi ile Merkez Bankası'nın izlenmesini sağlayacak.