BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.401,47
HABER /  EKONOMİ

Piyasalar Yunanistan'a nasıl tepki verdi?

Krizdeki Yunanistan'ın genel seçimler sonrası ortaya çıkan siyasi tabloya piyasaların verdiği tepkiler takip ediliyor

Abone ol

Yunanistan seçimlerinden piyasaların beklediği sonucun çıkmasına karşın borsalardaki yükselişlerin sınırlı kalması ve özellikle İspanya'da faizlerin tekrar yükselişe geçmesinin ardından diğer piyasalara da yansıyan satış baskısı dikkati çekiyor.

Piyasaların gözü G20 zirvesi ve İspanya'ya odaklanmışken Fitch'in Hindistan'ın kredi notunu değiştirmeyerek ''BBB-'' olarak bırakmasına karşın görünümünü ''durağan''dan ''negatif''e çevirdiğini açıklamasının da piyasaları olumsuz yönde etkilediği düşünülüyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan bugünkü gelişmelerin piyasalara olan etkisini AA muhabirine şöyle değerlendirdi:

''Yunanistan seçimlerinin sonucu temelde 6 Mayıs'ı andırıyor. Şayet PASOK bir koalisyona katılmayı kabul ederse piyasa bunu olumlu karşılayacaktır ancak SYRIZA'nın da katılmasını şart koşarsa bu yeni bir seçim anlamına geleceğinden negatif bir gelişme olur. Seçimin sonucu ne olursa olsun Yunanistan açısından sadece kaçınılmazın ötelenmesi anlamına geliyor.''

''Cari durumda İspanya'nın da borçlarını yeniden yapılandırması kaçınılmaz''

Manukyan, İspanya'da faizlerin yükselişe devam etmesi ve IBEX endeksinin düşüşü ile ilgili ise, ''İspanyada konut balonunun sönmeye devam etmesi bankalara daha fazla zarar olarak yansıyacak. Cari durumda İspanya'nın da borçlarını yeniden yapılandırması kaçınılmaz'' görüşünü ifade etti.

Fitch'in Hindistan'ın kredi not görünümünü ''negatif''e düşürmesiyle ilgili ise batıda olumsuz gelişmeler yaşanırken geride bırakılan 10 yılda global büyümeyi sırtlayan Çin ve Hindistan gibi ülkelerde de görünümün zayıflamasının risk algısını negatif etkilediğini belirten Manukyan, ''Her zaman olduğu gibi piyasalar can simidi için FED'in gözlerinin içine bakıyor. Ancak MB müdahaleleri çözüm için yeterli olmaktan çok uzak'' dedi.