BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Petrol fiyatları yazı çok ısıtacak

Petrol fiyatları aldı başını gitti. Düşmesi bir yana yukarıya doğru çıkıyor. OPEC karamsar bir senaryo çizdi.

Abone ol Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Dönem Başkanı Şekip Halil, petrol fiyatlarının bu yaz 150 ila 170 dolara çıkabileceğini söyledi.

Cezayir Enerji ve Maden Bakanı da olan Halil, France 24 televizyonuna yaptığı açıklamada, "Fiyatların bu yaz 150-170 dolar arasında olabileceğini tahmin ediyorum. Ancak fiyatlar muhtemelen yıl sonuna doğru gevşer" dedi.

Petrol fiyatlarının 200 doları göreceğini sanmadığını ifade eden Halil, spekülatif hareketlerin petrol piyasasında fiyatları etkilediğinin kesin olduğunu belirtti.

ABD'deki yüksek riskli kredi krizinin de fiyatları etkilediğini kaydeden Halil, fiyatların yükselişinin gerisindeki temel etmenin ABD dolarının devalüasyonu olduğunu vurguladı.

"Her zaman dolar güçlendiğinde fiyatlarda düşüş olduğunu görebilirsiniz" diyen Halil, OPEC'in piyasanın talebini karşılamaya çalıştığını söyledi.

OPEC'in 9 Eylül'de yapacağı toplantıda üretimini yükseltme konusundaki tutumunu değiştirip değiştirmeyeceği sorusuna Halil, "Evet, tabii ki talep temelinde piyasanın durumunu gözden geçireceğiz. Piyasada gerçek bir talep olursa, OPEC bu talebi karşılamak için gerekli önlemleri alacak" yanıtını verdi.