BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,78
ALTIN 2.428,06
HABER /  GÜNCEL

Peşmergelerden Kerkük çevresinde IŞİD'e karşı taarruz

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergeler bu sabah Kerkük'ün batısında Garra tepeleri ile bazı köyleri IŞİD'den geri aldı. ABD öncülüğündeki koalisyon bölgedeki IŞİD mevzilerini 3 gündür bombalıyordu.

Abone ol

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergeler bu sabah Kerkük'ün batı cephesinde Garra tepeleri ile bazı köyleri IŞİD'den geri aldı.

Kürdistan Demokrat Partisi'ne yakın Rudaw haber sitesinde yayımlanan habere göre, peşmerge komutanı Muhammed Hacı Mahmud, operasyon kapsamında 12 köyün IŞİD'den alındığını söyledi ve “Peşmerge Güçleri IŞİD’in işgal altındaki Havice ilçesine 22 kilometre mesafeye kadar ilerledi” dedi.

Havice, IŞİD'in bölgedeki kalelerinden biri.

Reuters ajansının Erbil mahreçli haberinde ise IŞİD'den geri alınan köy sayısı yine Kürt kaynaklara dayanılarak 4 olarak veriliyor.

Peşmerge güçlerinin şimdi ele geçirilen köylerde mayın temizleme çalışması yaptığı da açıklandı.

Rudaw tarafından ele geçirildiği duyurulan Garra tepelerinin 25 kadar köye hakim bir noktada, stratejik öneme haiz bir alan olduğu kaydediliyor.

Kürt komutanlar peşmergenin ve IŞİD'in kayıpları konusunda net rakamlar vermiyorlar.

3 gündür bombalanıyordu

Erbil'de yapılan resmi açıklamada, ABD öncülüğündeki hava kuvvetlerinin IŞİD mevzilerine üç gündür devam eden bombardımanından sonra başlayan şafak taarruzuna peşmergenin yanısıra Kürdistan bölgesi "terörle mücadele timleri"nin de katıldığı kaydedildi.

Kürtler, Araplar ve Türkmenlerin yaşadığı ve her üç toplumun siyasi kurumlarının da yönetiminde hak iddia ettiği Kerkük, Irak anayasal düzenlemelerine göre Kürdistan bölgesi içinde değil.

Kerkük dışında dalgalanan Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağı

Fakat geçen yaz IŞİD'in büyük taarruzu karşısında Irak askerleri mevzilerini ve üslerini terkedip kaçınca, Kürt güçleri de kendi sınırlarına çok yakın olan ve kısmen kontrol ettikleri Kerkük ve çevresinin denetimini tam olarak ele geçirmişlerdi.

IŞİD'in Kerkük'e en yakın kalesi, kentin 55 kilometre batısındaki Havice kasabası.

Peşmerge güçleri geçen yazdan bu yana düzenledikleri operasyonlarda Kerkük çevresinde kontrol ettikleri alanı giderek genişletti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi IŞİD'den son altı ay içinde 530 kilometrekarelik bölgenin geri alındığını söylüyor.

Kerkük dışındaki bölgelerde ise peşmerge ile IŞİD arasındaki sınırlar aylardır değişmedi ve ABD öncülüğündeki hava desteği başladığından bu yana IŞİD Irak'ın bu bölgesinde ilerleyemedi.

Fransa'nın Suriye'deki ilk bombardımanı

Bu arada Irak'daki hava harekatına katılan Fransız uçakları da geçen hafta Suriye'de IŞİD karşıtı ilk harekatlarına katıldılar.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, beş saat süren bir operasyonda 6 Fransız savaş uçağının bir IŞİD kampını yok ettiğini söylemişti.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada Fransız savaş uçaklarının Suriye'nin doğusundaki Celaa kasabası yakınlarındaki bir IŞİD eğitim kampına attığı bombalarla 30 militanı öldürdüğü kaydedildi.