BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.438,27
HABER /  GÜNCEL

CHP'nin sloganı 'Önce Türkiye', önceliği gençler

Ana muhalefet partisi, 1 Kasım'da yapılacak erken genel seçim öncesi bildirgesini kamuoyuna açıklıyor. Seçime "Önce Türkiye" sloganıyla girecek CHP, bildirgesini öncelikle gençlere adadı.

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 1 Kasım'da yapılacak erken genel seçim öncesi bildirgesini kamuoyuna açıklıyor. Seçime "Önce Türkiye" sloganıyla girecek CHP, bildirgesini öncelikle gençlere adadı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'da açıkladığı seçim bildirgesi 227 sayfadan oluşuyor.

Bildirgede; "Zor Zamanların Partisi CHP Özgürlük, Hukuk Devleti ve Demokrasi", "Üreten, İş İmkanı Sağlayan, Rekabetçi Ekonomi ve Herkesi Kapsayan Büyüme", "Dayanışma ve Sosyal Adalet", "Yurttaş için Nitelikli Kamu Hizmeti", "Doğa ve Kent Hakkı", "Yurttaş ve Değer Temelli Dış Politika", "Bilgi Toplumuna Doğru" gibi ana başlıklar yer alıyor.

Kılıçdaroğlu konuşmasında gençleri olağan şüpheli konumundan çıkaracaklarını söyledi. CHP lideri, "Gençlerden beklediğim bir şey var. Siyasete ilgi gösterin. Aktif olarak yer alın. Eğer sizler siyasete girerseniz bugün Türkiye'de yaşananların hiçbiri olmazdı" dedi.

7 Haziran'daki seçim sonrası ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu da eleştirdi.

Kılıçdaroğlu, "Eğer bir siyasi lider özgür değilse, o lider koalisyon kuramaz ve ülkeyi yönetemez" diye konuştu.

Üniversite öğrencilerine burs vaadi

CHP'nin seçim bildirgesindeki vaatlerden bazıları şöyle:

-Üniversiteden yeni mezun olan ve iş arayan gençlere, İŞKUR'a kayıtlı olmaları halinde 540 TL işsizlik desteği verilecek.

-Maddi olanağı yetersiz olan tüm üniversite öğrencilerine Karşılıksız Eğitim Bursu sağlanacak.

-Üniversite harçları tamamen kaldırılacak.

-Aile Sigortası kapsamındaki engellilere, yüzde 40 engellilik düzeyi için 400 TL, yüzde 60 engellilik düzeyi için 600 TL yaşam aylığı bağlanacak.

-3 ayda 1600 TL olarak ödenen 65 yaş aylığı 900 TL'ye çıkarılacak.

-Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında birer ikramiye ödenecek.

CHP seçim bildirgesinin açıklandığı Ankara Ticaret Merkezi Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda PKK saldırılarında hayatını kaybeden asker ve polislere saygı nedeniyle müzik çalınmıyor.

Partinin seçim şarkısı daha sonra açıklanacak.

128 milletvekili yeniden aday

CHP, 7 Haziran'da yaklaşık yüzde 25 oy alarak 131 milletvekili çıkarmıştı.

İstanbul Milletvekili İhsan Özkes daha sonra partisinden istifa etmişti.

CHP'nin 131 kişiden 128’i yeni aday listesinde de yerlerini korudu.

Ana muhalefet partisinin 550 milletvekili adayından 447’si üniversite mezunu. Aday listesinin 425’i erkek, 125’i ise kadın adaylardan oluşuyor. 14 seçim bölgesinde ise kadınlar liste başı.

CHP, 7 Haziran’da yapılan seçimler öncesi adayların önemli bir çoğunluğunu teşkilat içinde yaptığı ön seçim ile belirlemişti. Adayların bir kısmı ise kontenjan ve genel merkezin yoklamasıyla listelerde yerini almıştı.