BIST 10.171
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.400,46
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Periyodik tablo nihayet son şeklini aldı

Elementi bulan bilim adamı, kendi isminin değil,bilim adına pekçok şey yapmış olan Kopernik'in isminin verilmesini istedi.

Abone ol

İNTERNETHEBER

Periyodik tablo nihayet son şeklini alıp tamamlandı. 13 yıl önce keşfedilen bu elemente ismi verilerek 112 element tamamlanmış olarak periyodik tablodaki yerini aldı. Yeni elementin adı Copernicium (Kopernik) ve simgesi de ‘Cp’ olarak belirlendi.

Almanya’daki Heavy Ion Research(Ağır metallleri araştırma) merkezi bilim adamlarından Profosör Sigurd Hoffman tarafından, 1996 yılında yapılan füzyon deneyleri sırasında keşf edildi.

Dünya’nın evrenin merkezi olmadığını ve gezegenlerin güneşin etrafında belli bir yörüngede döndüğünü söyleyen Copernicus o zamanlar çok eleştirilmişti. Galileo’nun teleskobu icat etmesiyle onun bu tezi kanıtlanmış oldu tabi.

 Genel bir kaide olarak elementleri keşf edenlere kendi isimleri verilir. Kendi isminin keşf ettiği elemente verilmesinin ,elementin adının da ‘hofmanium’ olmasını isteyip istemediğini soran BBC muhabirine; Copernicus isminin çok daha iyi olduğunu, Copernicus bunu duysa çok sevinirdi diye yanıtladı.