BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.441,79
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Periscope canlı yayın yazılımı nedir, nasıl kullanılır?

Periscope, İran'lı bir gencin Gezi Olaylarından esinlenerek ürettiği yazılım ile artık herkes canlı yayın yapabilecek. Periscope Twitter satın aldı. Merakla beklenen Periscope nedir, nasıl kullanılır, neye yarar?

Abone ol

Twitter tarafından 100 milyon dolara (262 milyon TL) satın alınan mobil uygulama Periscope, 26 Mart itibarıyla kullanıma açıldı.

Mobil cihazlar üzerinden canlı video yayını yapmaya olanak sağlayan uygulama şimdilik iOS işletim sisteminde çalışıyor. Android versiyonu için de çalışmalar sürüyor.

Twitter hesabı ile giriş yapılan uygulama, Twitter’daki profil bilgilerini, takipçileri ve Periscope hesabı bulunan takip edilen kişileri de sisteme otomatik olarak kaydediyor.

Canlı yayın otomatik olarak değil takipçileri davet yoluyla gerçekleşiyor. Periscope, canlı yayınlarınızı dilerseniz kaydetmenize de izin veriyor. Video kaydı yapılmasının ardından uygulama üzerinden Twitter’a yüklenebiliyor.

Pericope’un arkasında İranlı Kayvon Beykpour ile ABD’li Joseph Bernstein var. 2013 yılında Gezi Eylemleri sırasında İstanbul’a gelen Beykpour, eylemcilerin akıllı telefonlarla video ve fotoğraf çekmeye çalıştıklarını fark etmesinin ardından, Periscope fikrini buluyor.

efe-twitter13.jpgSosyal medya liderlerinden olan Twitter’ın bir süre önce açıkladığı ve bünyesine katmaya hazırlandığı Periscope kullanıcıların hizmetine sunuldu. Peki Periscope nedir ? Periscope ne işe yarıyor, nasıl kullanılır ? 

Dünya üzerinde en çok kullanılan sosyal medya sitelerinden olan Twitter daha önce açıkladığı ve bünyesine katmaya hazırlandığı Periscope'un kullanıcıların hizmetine sunmaya başladıklarını bildirdi. Periscope'u oluşturan takım adına açıklamalarda bulunulan blogda açıklamalar şu şekilde oldu ; "Bir yılı aşkın bir süre önce başkasının gözünden dünyayı keşfetme fikrine hayran olduk. Ukrayna'da bir protestocunun gözüyle görmek nasıl olurdu? Ya da Kapadokya'da sıcak hava balonundan gün doğumunu izlemek? Bu çılgınca gelebilir, ama biz ışınlanmaya yakın bir şey yaratmak istedik. Olayları ve yerleri keşfetmenin birçok yolu varken, biz bir yeri o anda canlı video aracılığıyla yaşamaktan daha iyi bir yol olmadığına inandık. Bir resim bin kelimeye değer olabilir, ancak canlı bir video seni alıp anında o yere götürüp çevreyi gösterebilir.Yayınlarınızı adlandırabildiğiniz gibi, onları kimin izleyebileceğine de karar verebilirsiniz.Yayıncılar için, Periscope başkalarıyla deneyimlerinizi paylaşmanıza imkan sağlıyor. Bir tuşa basıyorsunuz ve takipçileriniz sizin hayatta olduğunuzu anlıyor. Kızınızın ilk adımlarına veya önemli bir olaya tanık olduğunuzda Periscope size izleyiciler ve paylaşılmış bir deneyimin gücünü sunuyor. Çoğu mobil yayın aracı, hiçbir canlılık hissi taşımıyor. Periscope'taki yayıncılar izleyicilerine direkt olarak bağlıdırlar. Varlıklarını ve etkileşimlerini hissetmeleri mümkündür. Periscope'ta yayınlanmak, yanıp sönen bir kırmızı noktadan daha fazlası anlamına gelir.

periscope1-680x370.pngBiz Periscope'u her zaman şu an olan bir şeyin kalp atışı görseli olarak hayal ettik. Twitter'daki arkadaşlarımız da aynı şeyi hissetmiş olacak ki, Ocak ayında bu vizyon üzerinde beraber çalışmaya karar verdik.San Francisco'da bulunan küçük bir takımla birlikte Periscope'u ayrı bir ürün olarak üretmeye devam edeceğiz. Twitter sizi anında, sohbet içeren ve özgür bir deneyimle insanların, mekanların ve etkinliklerin daha yakınına getiriyor. Biz Periscope'un bu misyonu, insanlara yakınlarındaki ve uzaklarındaki dünyayı deneyimleme ve paylaşma yolu temin ederek daha da iyi bir şekilde gerçekleştireceğine inanıyoruz.Periscope'u sizlerle paylaşmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Nasıl kullanacağınızı görmek için de sabırsızlanıyoruz."

Basit bir periskop, iki yansıtıcı ayna veya prizmadan oluşan optik bir alettir. Üstteki ilk ayna, cisimden gelen ışıkları doksan derece kırarak aşağıya doğru yansıtır. Alttaki ikinci ayna ise bu yansıyan ışıkları tekrar doksan derece kırarak göze iletir. (Boru çapı küçüldükçe görüş açısı küçülür.) Ayrıca mercekler ilave edilerek, periskoba teleskobik özellik de verilir.