BIST 10.851
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.446,59
HABER /  GÜNCEL

Patlamadan sonra gitmeye karar verdiler

11 Mayıs'tan bu yana ülkelerine dönen Suriyeli sayısı bin 500'e ulaştı.

Abone ol

Muhammed Çimen

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)- 
Reyhanlı'daki bombalı saldırıların ardından yaşanan gerginlik nedeniyle, 11 Mayıs'tan bu yana ülkelerine dönen Suriyeli sayısı gün geçtikçe artıyor. 

Patlamalardan sonra, Suriyelilerin hedef gösterilmek istenmesi, ilçede yaşanan gerginliğin boyutunu artırırken, 11Mayıs'tan bu yana ülkelerine dönen Suriyelilerin sayısı 1500'ü aştı.  Reyhanlı'da yakınlarının yanında kalan ve ev kiralayan sığınmacılar, can güvenliği olmadığı nedeniyle 'Gönüllü Geri Dönüş İstek Formu' doldurarak, Suriye'ye döndü. Yetkililer, "Patlamadan önce, günlük 80-100 arasında giriş çıkış oluyordu. Ancak, patlamanın ardından, Türkiye'ye giriş olmazken, her gün 200-250 Suriyeli ülkelerine dönüyor" dedi.

ESNAFTAN YÜRÜŞE TEPKİ

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nihat Kılıç, Reyhanlı'da Arap, Çerkez, Türk herkesin birlik beraberlik içinde kardeşçe yaşadığını, acıların henüz sıcak olduğunu belirterek, "Bizler Reyhanlı Sivil Toplum Kuruluşları olarak, bu tür gösterilerin yapılmasını, Reyhanlı'nın, Hatay'ın ve Türkiye'nin huzurunun kaçırılmasını, halkın rahatsız edilmesini istemiyoruz" diye konuştu.

MUHALEFETİN ELEŞTİRİLERİ ETKİLİ OLDU

Reyhanlı'daki patlamanın ardından Suriyeli sığınmacılara verilen aşırı tepkiler ayyuka çıktı. Savaşın şiddetinden ve Esad'ın zulmünden komşularına sığınan Suriyeliler ne yapacaklarını şaşırdı. Muhalefetin sınır kapısının kontrolünün sağlanamadığı eleştirileri etkili oldu. Suriye'den Türkiye'ye şuan giriş yapılamıyor. Gerilen ortamda Suriyeli vatandaşlar hem kardeş Türk halkını üzmemek hem de onları patlamalardan uzak tutmak adına ülkelerine dönmeye karar verdiler. Bazıları ise gerginleşen ortamda can güvenliğinin tehlikeye girebileceği düşüncesinde.

ONLARI BEKLEYEN TEHLİKELER

Suriye'ye dönecek mülteciler kendilerini şiddetli bir çatışmanın içerisinde bulacaklar. Türkiye'de çadırlarda da kalsalar, yiyecek, barınak ve sağlık hizmetleri Türk hükümeti ve sivil toplum örgütlerinin yardımlarıyla bir nebze de olsa karşılanıyordu. Ayrıca Suriyeli mültecilerin Irak ve Lübnan'a sığınma ihtimalleri de bulunuyor. Fakat bu ülkeler de ekonomik olarak bu işin üstesinden gelmekte zorlanıyorlar. Bu ülkelerin onları kabul etmeme durumunda ise ne yapacakları tam bir soru işareti. 


TÜRKİYE'DEN AYRILMAK ZORUNDA KALAN AİLELERDEN BİRİ

Adnan Assaad, zulümden kaçarak Türkiye’ye geldiklerini belirterek, “Bizi orada tehdit ettiler, bomba attılar kaçtık geldik. Burada da bu olay oldu. Üzgünüz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Eğer istenirse, müsaade verilirse Suriye’ye gidelim. Zaten paramız kalmadı. Çünkü dışarı çıkamıyoruz, çalışamıyoruz, iş yok” dedi.

Naif Muhammed Assaad’de Türk halkına sonsuz minnet duyduklarını ifade ederek, “Beşar bize zulmetti ve ta buraya kadar geldik. Kaçtık Türkiye’ye sığındık. Öncelikle başbakana ve Türkiye hükümetine çok teşekkür ediyoruz. Ama maalesef bizim yüzümüzden bu saldırı oldu, masum insanlar öldü. Çok üzgünüz. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz” diye konuştu.

iha_20130515_302255.jpg

AĞLAYARAK VEDALAŞTILAR
 
Reyhanlı’da yaşayan ve Arap Hastanesinde anestezi uzmanı olarak görev yapan Said Zaidan’da saldırının ardından ilçeden ayrılmaya karar verdi. 6 aydır komşu oldukları Zaidan ailesini göndermekten büyük üzüntü yaşadıklarını dile getiren Ayşe Vural, bu insanlardan asla kötülük görmediklerini ifade etti. Vural, şunları kaydetti:

6 AYDIR BU İNSANLARDAN KÖTÜLÜK GÖRMEDİK 

“Biz 6 ay oldu bunlarla birlikte yaşıyoruz, iç içeyiz. Beraber yiyip içiyoruz. Biz bu insanlardan kötülük görmedik. Bu insanlar zulümden kaçtı geldiler. Biz onlara kucak açtık. Tamam ölenler bizim kendi vatandaşlarımız ama bu saldırıyı bunlar yapmadı. Tabi ki onlara mal etmemek gerekiyor. Biz bu insanlarla kötü olalım diye bu olaylar oldu. Ama ne yapalım bunların suçu ne.”