BIST 10.175
DOLAR 32,27
EURO 35,08
ALTIN 2.456,64
HABER /  GÜNCEL

Parkinsondan pille kurtuldu

Parkinson hastalarına umut verecek haber Gaziantep'ten geldi.

Abone ol

Gaziantepli vatandaş, vücudunun sol tarafında hareket yetersizliğine ve sürekli titremeye neden olan Parkinson hastalığından beynine takılan pil sayesinde kurtuldu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertaç İşleker'in, gerçekleştirdiği ameliyatla sağlığına kavuşan Bağcı, yaşadıklarını anlattı. 2003 yılında sol ayak baş parmağında titremeyle başlayan hastalığın, kısa sürede vücudunun sol tarafını kullanamaz hale getirdiğini belirten Bağcı, ''Teşhis konulduktan sonra ilaç tedavisine başladık. İlaçlar sadece ağrımı kesmeye yaradı. Bunun dışında hastalığa iyi gelir düşüncesiyle tavsiye edilen bir sürü şeyi denedim, ancak işe yaramadı. Hastalık gittikçe ilerledi'' dedi.

TİTREMELER DURDU

Ameliyat sonrası kendisini çok iyi hissettiğini ifade eden Bağcı, şöyle devam etti: ''İki gün önce ameliyat oldum. Şimdi gayet iyiyim. Titremelerim durdu, vücudumun sol tarafı rahatça hareket edebiliyor. Hastaneden çıktıktan sonra bir motosiklet alıp bineceğim. Yıllarca motosiklet kullananları izledim, özendim. Ayrıca eklemlerimdeki ağrılar olmadan uyumak, ayağa kalkıp yürümek çok güzel.''

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. İşleker, Bağcı'nın ameliyat sonrası sağlığının oldukça iyi olduğunu belirterek, pille verebilecekleri uyarının yarısını verdikleri halde, hastanın titremelerinin durduğunu, hastanın daha önce hareket ettirmekte zorlandığı sol tarafını rahatça hareket ettirebildiğini söyledi.

BİR MİLİMETRELİK YERE PİL YERLEŞTİRİLİYOR

Bağcı'nın kendisine başvurduğunda titremelerinin yoğun olduğunu, vücudunun sol tarafının hareket kabiliyetini yitirdiğini ve vücut hareketlerinin çok yavaşladığını ifade eden Prof. Dr. İşleker, şu bilgileri verdi: "Pili bir milimetrelik alana yerleştiriyoruz. Ameliyatın püf noktası bu bir milimetrelik yere pili kaydırmadan yerleştirmek. Bağcı, ameliyat sonrası gayet iyi. Titremelerinden kurtulduğu gibi, rahatça yürüyebilecek, şiddetli eklem ağrılarından kurtulacak.''

Pil sayesinde beynin kontrolsüz çalışan bölgelerinin kontrol altına alındığına dikkati çeken Prof. Dr. İşleker, pilin içindeki düzeneğin, dışardan bir kumanda sayesinde yönlendirilebildiğini, kişiye göre pilin uyarma düzeyini ayarladıklarını söyledi.