BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,78
ALTIN 2.428,13
HABER /  DÜNYA

PARİS’TEKİ ERMENİLER, TÜRKİYE’NİN SÖZDE SOYKIRIMI TANIMASINI İSTEDİ

Paris’te 2 bine yakın kişinin katıldığı 1915 Sözde Ermeni Soykırımı’nı protesto gösterisinde, Türkiye’ye soykırımı tanıması çağrısında bulun...

Abone ol

Paris’te 2 bine yakın kişinin katıldığı 1915 Sözde Ermeni Soykırımı’nı protesto gösterisinde, Türkiye’ye soykırımı tanıması çağrısında bulunuldu.
Geleneksel olarak her yıl 24 Nisan günü Paris ve banliyölerinden gelen Ermeniler, sözde soykırımın 98. yıl dönümünü anmak üzere birkaç yıl önce dikilen Komitas Anıtı önünde toplandı.
Burada günün önemini anlatan bir konuşma yapan Ermeni yürüyüş organizasyonu, gösteriye katılan ve kendilerine destek veren Fransız siyasilere teşekkür ettikten sonra belirlenen güzergah üzerinde yürüyüşe geçti. Ellerinde Türkiye’yi suçlayıcı pankartlar ve Hrant Dink ile 24 Nisan 2011 yılında öldürüldüğü iddia edilen Sevag Balıkçı’nın portrelerini taşıyan göstericiler, sloganlar atarak Türkiye’nin Sözde Ermeni Soykırımı’nı tanımasını istedi.
Protesto gösterileri, Türkiye’nin Champs Elysee Caddesi’nde bulunan Turizm ve Tanıtma Ofisi karşısındaki meydanda sonlandı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da 24 Nisan Ermeni gösterisine katılacağı söylentileri ise boş çıktı. Cumhurbaşkanı Hollande’ın aynı gün resmi bir gezi için Çin’in başkenti Pekin’e hareket ettiği belirtildi.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Hollande’ın iktidardaki partisi Sosyalist Parti’den 1915 olaylarının 98. yılı nedeniyle açıklama yapıldı. Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Harlem Desir imzalı açıklamada, partinin, tüm Ermeni vatandaşlarıyla ve Ermeni kökenli Fransızlarla bu acı olayı paylaştığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, 24 Nisan 1915’den itibaren dönemin Osmanlı yönetimi tarafından 1,5 milyon Ermeni’nin katledildiği iddiasına yer verilirken, mevcut Türkiye yönetiminin o zamanki olaylarda hiçbir sorumluluğu bulunmadığı ve sorumlu tutulamayacağı kaydedildi. Türkiye’nin soykırım iddialarını tanımasının sadece iki ülke halkları arasında dostluğu artırıcı bir çalışma olmayacağı, aynı zamanda Ermenistan ve Türkiye arasındaki istikrar ve barış için de önemli olacağına vurgu yapıldı.
(İHA)